Kinderlijk geschreven how-to-boekje

Inge Weel 08 januari 2023
Mijn favoriete filosoof, en daardoor lang getwijfeld dit boekje te kopen. Socrates’ leer is al niet moeilijk, en daar dan ook nog eens 250 bladzijden over schrijven? Kan dat wat wezen? De lovende recensies op bol deden me het boekje toch in het winkelmandje werpen.

Treffend kaart auteur Elke Wiss in haar boek de dubbele standaard bij oordeelsvorming aan. Zo word je als een prettige persoon gezien als je zegt dat iemand slim of slank is, maar word je direct op de vingers getikt als je zegt dat iemand lelijk en lastig is. Daarmee worden oordelen vaak alleen aanvaard als ze positief zijn en is kritisch zijn synoniem voor negatief zijn geworden.

Ook wijst Wiss op discussiedoders als “dat is mijn waarheid, en die mag er zijn”, waarmee menig gesprek vandaag de dag als afgerond wordt beschouwd. Heb je particuliere waarheden vooral, maar besef dat je dan geen plaatsje onder de platanen op Socrates’ discussieplein hebt, weet Wiss. Bij Socrates ga je namelijk op zoek naar gedeelde waarheden. Het durven betwijfelen van je eigen overtuigingen is daarbij een vereiste.

Rake punten van Wiss, als je het mij vraagt. Toch had het winkelwagentje op bol beter leeg kunnen blijven. Socrates op sneakers is een ietwat kinderlijk geschreven werkje met veel how-to’s, tips en uitweidingen. De aangedragen casuïstiek is aardig maar behoeft na bespreking niet nóg meer reflectie, samenvattingen en zijpaden. De auteur gebruikt veel woorden voor een uitgangspunt dat weliswaar moed vraagt, maar desniettegenstaande simpel is: durf te vragen. Voor een leer zo klip en klaar heb je weinig papier nodig. De antwoorden zoek je zelf.

Geschreven woorden, Socrates had er zelf weinig mee. Ze verwaarlozen je actieve geheugen en brengen geen ware, doorleefde kennis als er geen onderricht aan ten grondslag ligt. Een pleidooi voor openheid en onderricht, tweeënhalf duizend jaar geleden al. Hoe kan het toch anders dan dat deze lelijke en lastige denker mijn favoriet is?

Meer recensies op

Meer recensies van Inge Weel