Spanning en avontuur in Artis
Mysterie in Artis van Wouter Polspoel en Herman van Campenhout mocht ik lezen voor een recensie met dank aan uitgeverij Phoenix Books. Hiervoor dank.
Het verhaal begint meteen met een heftig fragment die vragen oproept. Er wordt een lichaam gevonden bij de Siberische tijger terwijl alles eromheen op slot zit. Van wie is het lichaam en hoe komt het daar terecht? Hierna word je als lezer terug genomen in de tijd.
Tijdens de bezetting van Amsterdam is voor velen Artis de plek om de oorlog even te vergeten . Je leest het verhaal van Sjors en zijn vriend Sjmiel. Sjors is de zoon van de directeur van Artis. Zijn vriend Sjmiel is van Joodse komaf. Tijdens de bezetting beleven ze mooie maar ook spannende avonturen. Deze zijn gebaseerd op waargebeurde feiten uit deze periode.
Het verhaal heeft een vlotte schrijfstijl met korte hoofdstukken waardoor je het boek nauwelijks kunt wegleggen en steeds verder wil lezen.
De personages zijn realistisch en herkenbaar en je leeft echt met ze mee. Door de beeldende schrijfstijl slaagt de auteur erin gebeurtenissen en gevoelens goed te verwoorden. Ook de omschrijving van de omgeving zorgt ervoor dat je je in Artis waant.
Vooral de combinatie van avontuur , vriendschap en spanning maakt het boek leuk en toegankelijk.
Ook de bijpersonen zijn goed uitgewerkt en dragen bij aan de sfeer in het verhaal. Wie is er te vertrouwen en wie niet.
Ik was diep onder de indruk van de intensiteit van het verhaal. Het verhaal houd je nieuwsgierig tot de laatste bladzijde. Totaal verbijsterd sla ik het boek met een zucht dicht. Mysterie in Artis is een echte aanrader voor jonge lezers die houden van oorlogsverhalen met spanning .