Geen ijzige spanning, wel een zorgvuldig verhaal
Met dank aan Bruna uitgeverij voor het exemplaar las ik het boek De schreeuw van Jørn Lier Horst en Jan-Erik Fjell. De cover voelt dreigend aan dus ik verwacht een echte spannende Scandinavische thriller.
In de schreeuw leren we oud-militair Markus kennen die nu in een oude camper werkt aan podcasts. Zo schreef hij eerde de podcast De schreeuw die niemand hoorde. Een podcast over de zevenjarige v Leah die vijftien jaar geleden plots verdween en niet terug gevonden is. Haar verder werd veroordeeld en stierf in zijn cel. De podcast zou vervolgd worden maar er was onvoldoende bewijs .Jaren later verdwijnt er opnieuw iemand en dit keer een jonge vrouw. Wanneer Markus informatie ontvangt kan hij dit niet negeren en gaat hij op onderzoek uit. Heeft deze verdwijning wat te maken met de vorige zaak en is destijds de juiste persoon wel berecht?
De schreeuw begint met een intrigerend uitgangspunt en ademt vanaf de eerste pagina’s de sfeer van een Scandinavische misdaadverhaal. De schrijfstijl is verzorgd en beeldend, en de personages worden met aandacht neergezet. Het verhaal leest vlot en prettig en zit inhoudelijk goed in elkaar.
Een sterk en vernieuwend element is het gebruik van Podcasts binnen het verhaal. Deze geven het onderzoek een eigentijdse invalshoek en zorgen voor afwisseling in perspectief. Het is een originele manier om informatie te onthullen en past goed bij de moderne setting van het boek. Dit element geeft het verhaal net iets extra’s en onderscheidt het van andere misdaadverhalen.
Toch miste in de echte spanning en de dreiging die ik normaal verwacht in een Scandinavische thriller . Waar je een beklemmende sfeer en een toenemend gevoel van onrust zou verwachten, blijft het verhaal wat vlak. De nadruk ligt vooral op het speurwerk en het zorgvuldig ontrafelen van de zaak en minder op psychologische spanning of gevaar.
Dit maakt de spanning geen slecht boek . Het is een mooi doordacht verhaal . Lezers die houden van rustig onderzoek en een logische opbouw zullen dit boek zeker waarderen. Wie op zoek is naar ijzige spanning en een constante dreiging, zal hier minder aan zijn trekken komen.
Al met al is De schreeuw een verzorgd en origineel verhaal, met realistische personages,en een mooi uitgewerkte setting, maar te ingetogen om echt te overtuigen als Scandinavische thriller.