Moed achter de toonbank

IngeBrun 27 januari 2026
Recensie van het boek De verzetswinkel van Margaret Van Aseelt.

De verzetswinkel verteld het verhaal van Nora die met haar vriend Guus verhuist naar Bodegraven. Hier hebben ze de oude kruidenierswinkel gekocht dat vroeger van Nora haar betovergrootouders was. Ze willen dit ombouwen tot een fijn woonhuis.Wat op een gewone verhuizing lijkt, verandert in een ontdekkingsreis wanneer Nora er achter komt dat de kruidenierswinkel als dekmantel voor verzetsactiviteiten heeft gefungeerd in de Tweede wereldoorlog. De winkel vormt het kloppend hart in het boek. Een normale winkel maar in werkelijkheid speelt het een belangrijke rol tijdens het verzet.

Het verhaal kent twee verhaallijnen.. De eerste is in het heden . Hierin ontdekt Nora de geheimen van haar familie in oorlogstijd maar zijn deze wel allemaal waar? De tweede verhaallijn verteld je het verhaal uit het verleden en verteld je wat er echt is gebeurt. Dit wordt verteld door de ogen van Janna. Deze afwisseling is erg mooi en het verhaal komt hierdoor goed samen.

De spanning wordt rustig opgebouwd. Van Asselt weet goed sfeer en gevoel in het verhaal te brengen waardoor je constant voelt dat er gevaar dreigt, zelfs in de alledaagse dingen. Gedurende het verhaal weet ze dit gevoel te versterken waardoor de spanning toeneemt.

Van Asselt heeft een vlotte schrijfstijl waardoor je het boek nauwelijks weg kunt leggen. Wel zijn er wat foutjes in het boek maar dat deed niet af aan mijn leesplezier.

Met een vlotte en meeslepende schrijfstijl en goed uitgewerkte karakters weet de auteur de lezer te boeien van begin tot het eind.
De verzetswinkel is een boeiende historische roman die laat zien hoe belangrijk herinneringen en verhalen uit de oorlog zijn

Meer recensies van IngeBrun