Advertentie

Het is lente. Mol en Rat genieten van hun zorgeloze leven aan de oever van de rivier. Rat vertelt Mol over de wijde wereld, bijvoorbeeld over het Wilde Woud, waar gevaarlijke dieren wonen, over Das die nooit bezoek wil, over de rijke Pad die in het mooiste en grootste huis woont.

Pad heeft de ene bevlieging na de andere, na zijn splinternieuwe woonwagen raakt hij helemaal in de ban van auto’s en de razendsnelle manier van reizen. Hij moet en zal ook een auto bemachtigen.
Mol, Das en Rat denken daar uiteindelijk anders over en proberen hem te helpen.
Een tijdloos verhaal over trouw, optimisme en vriendschap. De vier vrienden beleven grote en kleine avonturen, met de woonwagen, de auto, maar ook gaat Mol op avontuur boven de grond. Na de lenteschoonmaak in zijn eigen huis trekt hij voor een tijdje in bij Rat, boven de grond.

Rat, Das en Mol proberen Pad van zijn verslaving af te helpen, maar het lijkt niet te werken. Pad is te verwaand en vindt zichzelf heel wat. Niet iedereen kan dat waarderen.
De dieren in het boek en een aantal situaties zijn een mooie weerspiegeling van de menselijke maatschappij. Een boek met wijze lessen, een filosofisch tintje, maar op verschillende manieren te interpreteren door jong en oud.

Mol sluit ondertussen vriendschap met Das en ze komen tot de conclusie dat thuis toch altijd onder de grond zal zijn. Bij Rat wonen is leuk, maar onder de grond is meer aan Mol besteed.
“Als je onder de grond zit, weet je precies waar je bent. Er kan niets met je gebeuren en niemand kan bij je. Je bent je eigen baas en je hoeft met niemand rekening te houden. Boven de grond gaat alles verder, en je bemoeit je er niet mee. Als je er zin in hebt, ga je naar boven en daar wacht alles op je.”

De bovenwereld is er om lekker rond te zwerven en om eten te zoeken, maar wonen is fijner onder de grond.
“Je voelt je nergens zo veilig of ontspannen als onder de grond. En als je zin hebt om je huisje uitte breiden – nou een beetje graven en schrapen, en klaar! En als je huis te groot is, blokkeer je een paar tunnels en alweer klaar. En het allerbelangrijkste: geen weer!”

Daarnaast gaat dit verhaal niet alleen maar over dieren en hun avonturen, maar komen er ook mensen in voor. Die zitten toch anders in elkaar dan de dieren, aldus Das.
“Mensen komen, ze blijven even, ze bouwen, en dan gaan ze weer. Zo zijn ze. Maar wij blijven.”

Geen boek om snel te lezen, maar om langzaam van te genieten. Met recht een klassieker te noemen.

Reacties op: Mooie weerspiegeling van de maatschappij en met recht een klassieker.

24
De wind in de wilgen - Kenneth Grahame
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners