Goed onderwerp
In 1959 besluiten de ouders van de 13-jarige Saar te emigreren naar Australië vanuit Nederland. Dat is lastig als je net verliefd bent op je eerste vriendje en veel vriendinnen hebt. Eenmaal in Australië staat alles op zijn kop en raakt ze niet bevriend met haar klasgenoten. Wel raakt ze bevriend met Otis, een halve Aboriginaljongen. Er hangt een waas van geheimzinnigheid om hem heen en klasgenoten laten haar nu nog meer links liggen. Als ze meer achter de waarheid komt en iets ontdekt over haar strenge vader, neemt ze een bijzonder besluit..
De vlotte schrijfstijl van Inez van Loon maakt dat dit boek snel leest. Wel vond ik het verhaal een lange aanloop hebben totdat Saar werkelijk op Walkabout gaat. Onderweg ziet ze veel van het mooie Australië en zoals gezegd op de achterflap komt ze op dat moment zichzelf tegen. Na de lange aanloop krijgt het verhaal ineens heel veel vaart waardoor het einde een beetje afgeraffeld aanvoelt.
Wel is te merken dat Van Loon veel onderzoek heeft gedaan naar deze ‘onzichtbare immigranten’ in de jaren ’50 van de twintigste eeuw. Ook in dit verhaal proef je de angst voor een nieuwe oorlog, ook de reden van de ouders van Saar om te verhuizen. Daarnaast geeft zij meer uitleg over de Aboriginals en wat de bevolking van deze groep vond.
In het toegevoegde nawoord wordt meer uitleg over deze aspecten gegeven, maar wat mij betreft mocht dit aspect meer verwerkt worden in het verhaal zelf. De verklarende woordenlijst bevat woorden die wij in Nederland niet gebruik(t)en, maar in Australië wel. Tevens zijn hierin woorden opgenomen die naar mijn idee niet helemaal passend zijn. De uitleg in deze woordenlijst is logisch en passend, maar deze uitleg kon meer verwerkt worden in het verhaal zelf. Het lijkt mij namelijk dat jeugdigen vanaf 11 jaar wel weten wat konijnen en koala’s onder andere zijn.
Een originele insteek voor jeugdige lezers, maar wat mij betreft mocht het iets beter uitgewerkt worden. Wel ben ik benieuwd naar de andere historische jeugdboeken van Inez van Loon.