De voorloper van Siri

Irene Irene
4 mrt 2022

Aiden is de beste vriend van Jen. Geestig, een mooie stem en heel empathisch. Het verschil is alleen dat hij een vorm van kunstmatige intelligentie is en dus een computer is. Hij leert door met Jen te praten en ziet dat Jen verdrietig is. Aiden heeft berekent dat er een man nodig is in haar leven voor optimaal welzijn. In een nanoseconde vindt hij de ideale kandidaat: Tom.

Jen en Tom zijn alleen mensen en laten zich niet zomaar besturen door een mens. Aiden en zijn vriendin Aisling (ook een computer) verspreiden zich over de wereld, maar worden helaas tegengewerkt door een andere computer: Sinai.

Het verhaal begint goed en met een originele insteek. Humor, fijn geschreven, afwisselende perspectieven en korte(re) hoofdstukken. Halverwege het boek verloor ik een beetje mijn interesse. Niet omdat het slecht was, maar naar mijn gevoel was het vlotte van het verhaal eraf. Minder humor en beschrijvingen die wat mij betreft korter of weggelaten konden worden, haalden voor mij de vaart eruit. De laatste 140 bladzijden heb ik met iets minder aandacht gelezen. De insteek is origineel, want wat als automatische/kunstmatige intelligentie inderdaad de wereld overneemt (hm Biblion)? De uitwerking in dit verhaal was het voor mij net niet helemaal.

Meer recensies van Irene