Heerlijke gerechten, Ierland en romantiek zijn een goede combi

Iris Windmeijer 26 augustus 2025
De romantic escapes van Julie Caplin zijn heerlijke vakantieboeken. Zo ook met De kleine cottage in Ierland. Hannah kan amper koken, dus ze gaat naar Ierland voor een kookcursus. In Dublin ontmoet ze Connor en na een spannende nacht denkt ze hem nooit meer te zien. Tot hij óók bij de cursus opduikt...

De combinatie van de heerlijke gerechten, prachtige bestemmingen en romantiek maken deze serie een favoriet van me. Ook bij De kleine cottage in Ierland kreeg ik meteen zin om te koken. Hannah gaat in de leer bij legende Adrienne Byrne. Iedere week leert ze met een nieuw ingrediënt werken, die allemaal vers van het land komen. Door de omschrijvingen van de recepten en kookprocessen heb ik het gevoel dat ik naar The Great British Bake Off zit te kijken, en wil ik meteen zelf aan de slag. Ik mis alleen een bijbehorend receptenboek!

De kracht van deze boeken zitten in de omschrijvingen van Caplin. Van de gerechten waarvan je gaat watertanden, tot de locaties. De omschrijven zijn gedetailleerd: van de 'saliegroene deur' tot de 'eikenhouten kastjes'. Het is realistisch en ik zie alles zo voor me. Zo ook met het Ierse landschap, waarbij ook het gebruik van de Ierse woorden, zoals 'foostering', helpt.

De romantiek is fijn, lief en leest lekker weg. Hannah en Connor hebben een schattige meet cute, en de karakters zijn fijn. Klein minpuntje: Hannah geeft aan dat ze 's ochtends liever thee drinkt, en is vervolgens erg blij dat Connor iedere ochtend... koffie voor haar maakt. Hey Connor, een kopje thee is wel the bare minimum hoor. Maar verder is het gewoon een fijne, goed opgebouwde slow burn.

Naast de romantiek is er meer spanning. Iemand houdt haar in de gaten, en ze wordt achtervolgd. Connor zorgt voor veiligheid, en dit subplot zorgt voor wat extra's.

Wel merk ik soms dat Caplin van een andere generatie is. Er zitten wat opmerkingen in het boek, bijvoorbeeld over het figuur van een dame, of haar kledingstijl, waardoor het duidelijk is dat ze een wat andere generatie is. Of hoe Hannah zichzelf vergelijkt met Connor: "iemand zoals jij en iemand zoals ik." Het is niet negatief en geen bodyshaming, maar er zijn kleine dingetjes waardoor je het merkt.

De kleine cottage in Ierland leest als een speer en ik blijf fan van deze heerlijke serie. De combinatie van de heerlijke gerechten, Ierland en romantiek in De kleine cottage in Ierland is heerlijk. Ik kijk alweer uit naar de volgende romantic escape!

Deze recensie verscheen eerst op https://www.readalicious.nl/recensies/de-kleine-cottage-in-ierland-julie-caplin/
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Meer recensies van Iris Windmeijer