Alles klopt in deze op-en-top Dan Brown thriller

Iris Windmeijer 14 september 2025
De combinatie van een nieuw onderwerp en de klassieke Robert Langdon-mysteries (én het Mickey Mouse-horloge) zorgen ervoor dat Het ultieme geheim je meeneemt naar Praag. Weer een onwijs indrukwekkende thriller en een van de sterkere boeken die ik dit jaar heb gelezen!

De thrillers van Dan Brown zijn sterk, en na 8 jaar wachten is er een nieuw deel over Robert Langdon: Het ultieme geheim. Langdon reist naar Praag voor een lezing van zijn vriendin Katherine Solomon, maar ze raken verstrikt in een complot. Er vallen doden en er moet een mysterie opgelost worden: dit is weer een classic Dan Brown.

Met 700+ pagina's is Het ultieme geheim een flinke dikke pil. In dit deel gaat het minder over het vakgebied van Langdon, kunstgeschiedenis en symboliek, en meer over het vakgebied van Solomon. Ze doet onderzoek naar de noëtische wetenschap, en schrijft nu een boek over het het menselijk bewustzijn met ontdekkingen die eeuwenlang gevestigde opvattingen en geloofsovertuigingen onderuit zullen halen. Daarom lopen niet alleen Langdon en Solomon gevaar, maar ook haar uitgever in New York.

De noëtische wetenschap was voor mij helemaal nieuw, maar gaandeweg het boek wordt uitgelegd wat het inhoudt. Je krijgt de informatie in delen en het wordt regelmatig in Jip en Janneke-taal uitgelegd en aangevuld met voorbeelden. Er zijn natuurlijk vergelijkingen met religie, ook in dit onderwerp. Zoals Boeddha zei: 'Met onze gedachten scheppen we de wereld.' Zo wordt duidelijk wát het is, en vond ik het ook super interessant om over dit nieuwe onderwerp te lezen.

In Het ultieme geheim volgen we niet alleen Langdon: het vertelperspectief wisselt tussen verschillende personages en plaatsen. Één van deze personages is de Golem, een mythisch figuur uit Praagse legende. Dit personage zorgt voor dezelfde vibes als eerdere thrillers van Brown, en de bekende koppeling aan religie. Het lijkt allemaal één groot complot en gaandeweg ontvouwen de verhaallijnen zich.

Langdon moet weer verschillende codes kraken en dit is altijd mijn favoriete onderdeel. Brown zet de boeken zó op dat je mee wil denken. Ze zijn, zoals wordt gezegd in het boek: 'vintage Robert - buitengewoon verrassend, volstrekt logisch en inderdaad verbluffend simpel.' Hierdoor spreekt zijn karakter zo tot de verbeelding bij zo veel mensen, en ook bij mij!

De setting in Praag spreekt tot de verbeelding. Door de gedetailleerde omschrijvingen en kaart in het boek, heb ik het gevoel even ook in Praag te zijn. Brown schrijft enorm gedetailleerd, maar dat is wel nodig met alle symboliek en onderwerpen die nieuw zijn. De research spat van de pagina's af, maar gelukkig haalt dit niet de vaart uit het verhaal. Het verteltempo is hoog en door de constante afwisseling van vertelperspectief en twists die het verhaal neemt, wordt je meegezogen in het verhaal.

En dat einde.. alles klopt! De laatste paar honderd pagina's komt alles samen, het is één grote puzzel. Tot en met de namen uit het dankwoord - deze anagrammen laten zien dat er over ieder detail heel goed is nagedacht. Het ultieme geheim is weer een op-en-top Dan Brown thriller.

Deze recensie verschijnt ook op https://www.readalicious.nl/recensies/het-ultieme-geheim-dan-brown/
Dit leesexemplaar heb ik ontvangen van de uitgeverij via mijn werk. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Meer recensies van Iris Windmeijer