Recensie: Het Genootschap van Onkenbare Objecten - Gareth Brown

Iselleleest 27 augustus 2025
Verstopt in de kelder van een boekwinkel in Londen zit een geheim genootschap dat magische objecten bewaakt: alledaagse voorwerpen waarvan vrijwel niemand weet wat voor krachten ze bezitten.

Wanneer er in Hong Kong een nieuw object opduikt, is het aan Magda Sparks om het veilig te stellen. Maar vrijwel direct na aankomst wordt ze aangevallen door een huurmoordenaar. Magda weet te ontsnappen, maar alleen met behulp van een magisch object waarvan zelfs het genootschap niet weet dat ze het heeft.

Terug in Londen blijkt dat er wel meer geheimen zijn voor het genootschap. Magda's zoektocht leidt haar over de oceaan naar het zuiden van de VS, op jacht naar de moordenaar die haar op het spoor was. Daar ontdekt Magda dat anderen óók jagen op magische objecten - en dat haar eigen familie een sleutelrol speelt in het eeuwenoude web van verborgen waarheden...

'Het is verbazingwekkend hoe snel de magie van het leven verdwijnt. Het is verbazingwekkend hoe iets wat zo vol is, iets wat bol staat van emoties en ervaringen en meningen, hoe snel en geruisloos het leegloopt.'

We kennen Gareth Brown van 'Het boek der Deuren'. Tenminste, als je het geluk hebt gehad om zijn eerste vertaalde boek te lezen. Het is een raadselachtig, betoverend, mysterie om je gedachten mee bezig te houden. Míjn favoriet van 2024. En ik was méér dan enthousiast toen ik zag dat het tweede boek van Brown ook vertaald zou worden.

In een proloog, vier delen én epiloog reizen we met 'Het Genootschap van Onkenbare Objecten' de hele wereld over. Van 2015 tot 2025. Van heden naar verleden. En weer terug. Wisselend tussen verschillende personages. Máár we volgen vooral Magda Sparks. Ook wel bekend als Fonkel, het ronde, roodharige opdondertje óf die bolle kleine dondersteen.

Met zijn herkenbare, magische schrijfstijl - zó realistisch beschreven en de sfeer in woorden vangend - weet Brown je wederom te betoveren. Hij neemt je mee naar een plek vol mysterie en magie. Vol spanning. Vriendschap. En verraad. Met easter eggs naar 'Het Boek der Deuren'. En hopelijk een opening naar een volgend boek. Dít boek is de belichaming van alles waarom ik van lezen houd! *****

Meer recensies van Iselleleest