Recensie: Weg des doods - Christopher Golden
De Kolyma in Siberië staat bekend als de ‘weg des doods’. De nederzettingen langs de snelweg zijn de koudste bewoonde plekken op aarde. De wintertemperaturen dalen tot 60 onder nul en als je auto kapotgaat op de snelweg, overleef je het niet. Wanneer de documentaireproducent Felix Teigland en zijn cameraman, Jack Prentiss, hun zinnen zetten op de weg des doods voor een nieuwe realityshow, weten ze dat ze de uiterste rand van de beschaving gaan verkennen.
Wanneer Teigland en Prentiss arriveren in de koudste nederzetting op aarde, vinden ze opengelaten deuren. De stad is verlaten door iedereen behalve het 9-jarige nichtje van hun gids. Zij heeft duidelijk iets gezien wat te verschrikkelijk is om onder woorden te brengen. Als plotseling een duistere figuur uit het bos tevoorschijn komt, grijpen Teigland en Prentiss het meisje en beginnen ze een wanhopige vlucht naar het zuiden, over de weg des doods, achtervolgd door iets wat nooit zal opgeven…
'Déze kou betekende, net als de diepsten van de oceaan, dat als je jezelf niet op de een of andere manier kon redden, je zou sterven. Deze kou was een roofdier, en zij waren aan haar genade overgeleverd.'
Instant cover love. Wat een geweldige cover! Het past werkelijk perfect bij het verhaal. Een verhaal dat meteen in de hoogste versnelling start. Mij meteen in zijn greep had en mij pas weer losliet toen ik de laatste bladzijde omsloeg.
Het verhaal brengt ons naar de R504 ook wel bekend als de Kolyma-snelweg, de weg des doods en de Bottenweg. Daar volgen we meerdere personages die op de vlucht zijn. Op de vlucht voor iets dat op hen jaagt.
Christopher Golden heeft een vlotte en beeldende schrijfstijl waardoor het verhaal bijna tastbaar is. Je vóélt de kou je botten bereiken. Het verhaal is ijzingwekkend spannend en geeft je een gevoel van onbehagen. Je voelt de somberheid, de verlatenheid, de wanhoop en de pure droefenis. Het is surrealistisch en er hangt continu een griezelige sfeer.
De plot duurde voor mij iets te lang, maar overall is dit écht een geweldige bovennatuurlijke thriller/horror. Perfect voor liefhebbers van de boeken van Stephen King en Thomas Olde Heuvelt. ****