Tegenvallend tussendoortje
Snel even een thrillertje genieten tussendoor ? Zoek dan snel een ander boek. De koude oorlog in Moskou, het leek een mooie setting voor een spannend verhaal. Maar Grimwood heeft er een potje ge-emmer van jewelste van gemaakt. Het verhaal is traag en net zo spannend als de onderbroek van een obese man rond het lijf van een anorexia patient. Bovendien is het boek doorspekt met moeilijkdoenerij uit het verleden omtrent personages (?). De verbanden met het echte, wat ik aanzie als hoofdverhaal zijn zeer vaag en zeer moeilijk te vinden. Het nut van deze van deze "van de hak op de tak" springerijen ontgaat mij.
En de sfeer van de koude oorlog ? Die wordt beschreven door een bende platitudes, vooroordelen en is meer het opentrappen van reeds opengetrapte deuren. Neen, ook dat is niet bekoorlijk.
Het boek leest zeer moeilijk, tot bijna onmogelijk en het vergt een ongelofelijke hoeveelheid literair massochisme om zich tot aan het laatste woord te worstelen. Toch een 2 als beoordeling omdat ik mijzelf niet kan wijsmaken dat ik zo afgedaald ben dat ik een 1 tot op het einde zou lezen. En omdat een 3 zeer schromelijk overdreven zou zijn voor zo'n gebuisd boek.