Advertentie

Gabriel ( Gabe) Pottjewijd is stemmer van de Arp Schnitger-orgels, de Stradivarius onder de kerkorgels. Gabe is geen feestvierder, hij verafschuwt de uitingen van vrolijkheid tot in het diepst van zijn ziel. Zo wordt hij onpasselijk van het woord seniorenmidddagen. Zelden is het verschil in levensvreugde tussen de zwarte kousen en de Roomse papen beter verwoord.
Hij komt terecht in een niet nader te noemen vissersplaatsje in het westen des lands, welke inwoners hij als volgt typeert: “ Uit de gouden korenaren, schiep God de Groningers, de Friezen en de Drentenaren, en uit het kaf en de andere resten, schiep hij de klootzakken uit het westen'’.
De toon is gezet, traditiegetrouw haalt ’t Hart weer flink uit naar de roomsen, naar de roomse gruwelprullaria zoals crucifixen en heiligenbeelden die worden neergesabeld en de pedofiele trekken bij bepaalde priesters ,maar ook zijn voormalige geloofsgenoten krijgen er flink van langs. Gabe Pottjewijd zou Gabe Pottjewijd niet zijn als hij de dominee niet flink de les leest over de hangers in het geloof, de kwellingen van de ongerechtigheden en onwaarschijnlijkheden zoals met veel voorbeelden wordt uitgelegd.
En als vuurpijl daar bovenop de genocide op het volk van Amelek.

Wie op zoek is naar sex, drugs en rock and roll heeft bij Maarten 't Hart weinig te zoeken. De lezer komt terecht bij hoofse liefde, een vga' tje en Bach, Suk en Mozart. Ach, daar is ook niets op tegen, ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is.
Maar naast het thriller element is er nog een andere verhaallijn die de lezer aanzet om door te lezen, de oudste verhaallijn ter wereld.
Het verhaal van een sjofele orgelstemmer en een weelderige, verpletterende schoonheid, een Braziliaanse, Gracinha genaamd en haar dochter Lanna, begiftigd met een zekere eigenzinnigheid, die, zeker die daar voor doorgeleerd hebben, als autisme geïnterpreteerd kan worden.
Gabe heeft zich ooit, in een vlaag van verstandsverbijstering laten inschrijven bij een bemiddelingsbureau voor relaties. Na het invullen van vele en lange vragenlijsten was er uit gekomen dat hij “ zorgwekkend asociaal' was, het prototype van de einzelgänger. Zijn gevoelens voor Gracinha beperken zich dan ook tot de verrukkelijke soep en de aangebrande tosti’s.
Tientallen van dit soort beschouwingen, opmerkingen, zinsneden, aforismen, quote`s en levenswijsheden maken er een uiterst leesbaar en bij en wijle humoristisch boek van. Dan weer vilein, dan weer uiterst meegaand maar immer in onberispelijk Nederlands opgeschreven. De bekende thema’s uit het werk van ’t Hart komen terug, de grote hoeveelheid olijke opmerkingen en beschrijvingen zijn op z’n minst verbazingwekkend te noemen in deze uitermate leesbare roman.


Reacties op: Het liefdevol opgeschreven sprookje van een sjofele orgelstemmer en een weelderige, verpletterende Braziliaanse schoonheid.

138
De nachtstemmer - Maarten 't Hart
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker