Advertentie

Namens Vrouwenthrillers las ik Het herstel van Rose Gold, deze recensie verscheen dan ook oorspronkelijk op Vrouwenthrillers.nl

De in Chicago geboren Stephanie Wrobel woont sinds een aantal jaren in London. Voordat ze in de pen klom was ze creatieve copywriter voor verschillende advertentiekantoren. Het herstel van Rose Gold is haar debuut.

Jarenlang denkt Rose Gold ziek te zijn. Zo ziek dat ze niet normaal kan eten, niet kan lopen, niet normaal kan leven. Dit blijkt een grote leugen. Rose Gold was alleen maar ziek door toedoen van haar eigen moeder. Dat Patty Watts iets mankeert in haar bovenkamer is snel duidelijk. Ze lijkt totaal geen spijt te hebben van de mishandelingen aan het adres van haar dochter, het zijn volgens haar allemaal leugens. Zij heeft altijd alleen het beste met haar voor gehad en heeft geprobeerd zo goed mogelijk voor haar zieke kind te zorgen.

We leren Patty vooral kennen als ze wordt vrijgelaten. Ze is zeker niet van plan om het Rose Gold makkelijk te vergeven, maar vindt ook dat haar dochter een goede moeder nodig heeft en wil toch weer voor haar zorgen. De perspectieven wisselen steeds van Patty naar Rose Gold. Rose Gold leren we vooral kennen in de tijd nadat haar moeder is vastgezet. Hoe ze voor zichzelf moet zorgen en haar eigen leven probeert te leiden. Ze heeft geen flauw benul van hoe de wereld in elkaar steekt en maakt zelf dan ook niet altijd de juiste keuzes. Het is duidelijk dat ook Rose Gold niet helemaal lekker in haar bovenkamer is, maar dit is haar moeilijk kwalijk te nemen. Zij roept heel andere gevoelens bij de lezer op dan haar moeder. Waar het bij Rose Gold vooral medelijden is, heeft bij Patty juist woede de overhand. De beide karakters zijn dus goed uitgewerkt. De spanning loopt op als blijkt dat Patty er niet tegen kan dat haar dochter zo onafhankelijk is. Zij ziet liever haar kleine zieke meisje weer terug. Maar hoe gaat ze dit aanpakken en zou Rose Gold er nog een tweede keer intrappen? Lang is niet helemaal duidelijk waar het verhaal naartoe leidt en het lijkt erop alsof Patty Rose Gold weer langzaam in haar greep krijgt. Als de verhaallijnen bij hetzelfde tijdpunt aankomen, gaat er een lampje branden, maar de uiteindelijke plot blijkt heel verrassend.

Wrobel schreef met Het herstel van Rose Gold geen razend spannende thriller, maar een psychologische thriller die goed op je inwerkt. Het aspect van een moeder die haar kind opzettelijk ziek maakt is goed uitgewerkt en de plot geeft er een eigen draai aan. Een verrassend, origineel en sterk debuut.

Reacties op: verrassend, origineel en sterk debuut

17
Het herstel van Rose Gold - Stephanie Wrobel
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners