Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Wie schrijft, die blijft

Jaimy Smeets 15 mei 2024 Auteur
Namens VrouwenThrillers las ik ‘Wie schrijft, die blijft’. Deze recensie verscheen dan ook oorspronkelijk op vrouwenthrillers.nl Bedankt, ook aan De Crime Compagnie, voor het recensie-exemplaar.

Alles wat met boeken te maken heeft, doet Heleen van den Hoven graag. De laatste jaren heeft schrijven hierin de overhand gekregen, wat resulteerde in verschillende titels op haar naam. Wie schrijft, die blijft is haar nieuwste thriller.

Jojanneke hoopt dat haar schrijverscarrière nieuw leven ingeblazen zal worden, met haar deelname een de schrijfwedstrijd Wie schrijft, die blijft waarin twaalf deelnemers gaan strijden voor een felbegeerd uitgeefcontract.
Een aantal grote namen mogen deelnemen aan dit project, waarin de auteurs twee weken lang op een historisch kasteel aan hun verhaal zullen werken.
Wat begon als een mooie kans, loopt al snel uit op een groot drama. Niet alleen verschijnt Jojanneke’s grootste nachtmerrie op het toneel, ook wordt ze gechanteerd én lijken mensen met de noorderzon te verdwijnen.
Zijn het de hoofden van thrillerauteurs die op hol slaan, of is er iets goed mis op het kasteel?

Het verhaal heeft direct een aparte invalshoek. Het wordt aan de lezer verteld, waardoor er een bepaalde afstand gecreëerd wordt. De lezer wordt op deze manier in het verhaal meegenomen maar heeft niet het idee er deel aan te nemen. Het is op deze manier lastig om de personages goed uit elkaar te houden. Het zijn er een flink aantal en hoewel ze een achtergrond meekrijgen, heeft het even tijd nodig om hen te onderscheiden.
Wat het verhaal ook een aparte draai geeft, zijn de verhalen die de auteurs schrijven voor de wedstrijd. Ook van enkelen van deze verhalen krijg je als lezer een gedeelte mee. Dit blijken erg interessante stukken te zijn, die naast de doorlopende plot een goede verhaallijn zijn.
Aan spanning en ook sensatie is er zeker geen gebrek en het is dan ook een waar puzzelstuk naar waar de clou van het verhaal heen zal gaan.
Meepuzzelen en meespeuren is absoluut aan de orde in Wie schrijft, die blijft en houdt de lezer constant scherp.
De schrijfstijl van Heleen van den Hoven sluit hier goed bij aan en weet het verhaal goed aan de man te brengen.
De uiteindelijke plot blijkt een echt puzzelstuk, waarbij elk stukje op de goede plek gelegd wordt en er geen enkele overblijft.
Ook dit wordt weer op een ludieke wijze uit de doeken gedaan, geheel in stijl van het verhaal.

Wie schrijft, die blijft is een verhaal dat de lezer uit zijn comfortzone zal laten stappen. Het is anders dan de meeste thrillers en valt daardoor in de categorie: ‘je moet ervan houden’.
Neemt niet weg dat dit verhaal goed is neergezet en het juiste publiek absoluut zal bekoren.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jaimy Smeets