Rijngoud
Jonas is erop gebrand wraak te nemen op diegene die veertien jaar geleden zijn hele gezin vermoordde.
Samen met zijn vriendin Emma reist hij naar Koblenz af, waar hij volgens een tip antwoorden op zijn vragen zou moeten krijgen. Maar alles verandert als Emma het slachtoffer wordt van een ontvoering.
Het verhaal begint direct met heel veel actie en het is dan ook gelijk duidelijk dat Jonas niet iemand is om zonder handschoentjes aan te pakken. Hij is een ontzettend sterke en bekwame kerel, waarvan we niet veel te weten komen behalve dat hij de enige overlevende is van een moordaanslag waarbij de rest van het gezin om het leven kwam. Ondanks dat wraak hem drijft, blijkt hij ook een liefdevolle kant te hebben die zich uit in zijn relatie met Emma.
Emma is een personage dat enkel een bijrol lijkt te hebben ondanks dat ze heel belangrijk is voor Jonas. Van haar weten we vrijwel niets, maar het doet geen afbreuk aan het verhaal.
Ook de overige personages zijn mondjesmaat beschreven, wat soms tot wat verwarring leidt vooral bij hen met Kroatische namen. Toch is het gebrek aan diepgang van de personages geen groot gemis in het verhaal. Het is duidelijk hoe iedereen over zaken denkt en hoe men in het verhaal staat.
Actie en spanning voeren de boventoon in het verhaal en het wordt een waar kat en muisspel tussen Jonas en de Kroaten. Toch wordt langzaam duidelijk dat er meer achter de plot schuilt, als de verhaallijn van wat zich veertien jaar geleden heeft afgespeeld wordt toegevoegd. Het is een ontzettend interessante verhaallijn, die de lezer veel achtergrondinformatie geeft.
De diepgang in deze verhaallijn en de actie in de huidige verhaallijn blijken een topcombinatie.
Samen met de korte hoofdstukken wordt het zo een boek dat je heel makkelijk leest.
Daarbij heeft Dirk Debeys een vloeiende schrijfstijl die je ook lekker meeneemt door het verhaal.
De plot verdiept zich naarmate het verhaal verstrijkt en ondanks dat hij geen plotwendingen waarborgt of extreme verrassingen bezit, blijft de spanning en interesse constant op pijl.
Het maakt Rijngoud een boek dat veel positieve aspecten bezit en een heel fijn boek is om te lezen.
Ondanks dat dit het tweede deel in een reeks is en ik het eerste deel niet las, heb ik niet het idee dat ik iets mis in het huidige boek. Wellicht dat dit wel het gebrek aan diepgang bij de personages verklaart.
Het boek is dus ook prima als standalone te lezen.
Rijngoud is spannend, zit boordevol actie en heeft een interessant plot. Ik ben zeer benieuwd naar meer boeken in deze reeks en van deze auteur.
Bedankt Pelckmans voor het recensie-exemplaar van ‘Rijngoud’.