actueel verhaal

Jaimy Smeets Jaimy Smeets
11 mrt 2022

Laura heeft een populair social media account en geniet van wat de online wereld haar te bieden heeft. Totdat ze ook de keerzijde van de medaille ontdekt als ze naast alle likes en leuke berichtjes ook opeens haatberichten ontvangt.
Ze heeft dit nog niet eerder meegemaakt en besluit op advies van haar vriendin dat ze kwaad met kwaad zal bestrijden. Ze kan zich toch zeker niet zo laten behandelen? Maar al gauw wordt duidelijk dat ze hiermee alleen olie op het vuur gooit en Laura dreigt zichzelf steeds meer kwijt te raken.

Vind ik niet leuk is een novelle die een ontzettend actueel en serieus onderwerp aankaart. De online-wereld is op zijn piek en de commentaren van iedereen die maar commentaar wil geven zijn niet altijd positief. Helaas krijgen steeds meer mensen hiermee te maken. Elliot Hyland heeft hier een prachtige boodschap op geschreven door middel van het personage Laura. Van de lieveling en het populaire meisje wordt ze opeens het zwarte schaap zonder zelf te weten wat ze fout gedaan heeft. Heeft ze überhaupt iets fout gedaan? Ze trekt zich steeds meer terug en het is duidelijk dat ze zich de haat erg aantrekt. Boze trollen teisteren haar en ze gaat er echt aan onderdoor.
Het is een personage waarin mensen zich zullen herkennen, maar ook de trollen zijn zo neergezet dat ze herkenning oproepen.

Enerzijds geeft het verhaal goed weer wat het met iemand doet om online gepest te worden, anderzijds zit er ook een mooie boodschap in, die aangeeft dat je altijd dicht bij jezelf moet blijven en dat haat met haat bestrijden vaak het tegengestelde effect heeft.
Kill them with kindness is hier dan ook een toepasselijke quote.

Vind ik niet leuk is een perfect voor verhaal voor zijn leeftijdscategorie, waardoor online pestkoppen hopelijk een inzichtje krijgen in hoe het voelt voor de ander en waarin mensen die haat-berichten ontvangen misschien iets van steun vinden of tips uit kunnen halen.
Het is vlot geschreven en zal de jeugd zeker aanspreken.

Bedankt Books & Butterflies voor het recensie-exemplaar van Vind ik niet leuk voor mijn deelname aan de blogtour.

Meer recensies van Jaimy Smeets