thriller met NU spelende onderwerpen

Gletsjer van Suzanne Vermeer

Inhoud:
Maaike Kuipers en haar zus Judith gaan samen op ski-vakantie in Duitsland.
Judith zit in de politiek en is erg veel met de natuur het milieu bezig.
Ze wil dat de Gletsjers beschermd worden en dat mensen er niet meer skien omdat het slecht voor de gletsjer is.
Door haar ideeen heeft ze ook veel politieke tegenstanders.
Op vakantie ontmoet Judith een vrouw en die geeft haar een foto.
Vanaf dat moment raakt Judith vermist, en doet Maaike alles om uit te zoeken wat er met haar is gebeurd.
Ze loopt daardoor ook zelf gevaar.

Recensie:
“Ik ben de marionet en hij heeft de touwtjes strak in handen”

Als ik begin in de proloog ben ik gelijk nieuwsgierig. Waar gaat dit over en over wie?
Een agressieve man met een vliegeniersmuts wil dat zij iets doet, iemand probeerd over te halen en haar bedreigt. Maar wie is zij, wie is de man en wie moet zij overhalen met wat en waarom? Ik heb geen idee dus ik begin snel aan het boek want de proloog heeft me erg nieuwsgierig gemaakt.

Judith is docent culturele en kunstzinnige vorming op een middelbare school in Breda.
Ze woont samen met haar vriendin Sophie en hun zoontje Kees..
Judith haar zus Maaike werkt voor Linn en is erg fanatiek met het milieu bezig.
Judith en Maaike hun contact is wat verwaterd door de politieke carrière van Maaike, daarom lijkt het Judith een goed idee om weer eens iets samen te doen.
Vroeger gingen ze elk jaar met hun ouders skiën in Garmisch-Partenkirchen, maar sinds hun vader overleed zijn ze daar als gezin niet meer geweest.
In februari is dat 15 jaar geleden en Judith had bedacht dat het een mooie gelegenheid is om er samen heen te gaan en hun vader te herdenken. Hun moeder voelde er niks voor, zodat Judith en Maaike besluiten samen te gaan.

Ik vind Maaike soms wel wat overdreven en doorslaan in haar reactie hoe met het milieu om te gaan.
En ze valt Judith er steeds mee lastig bij alles wat ze doet. Maaike vindt dat ze het ook niet kunnen maken om te gaan skiën omdat het slecht is voor de gletsjer. Ze wil zelfs dat dat helemaal gestopt wordt.
Brigitta Neuberg is het daar niet mee eens. Ze bezit daar ruim de helft van alle hotels en wellnesresort’s en ook in de plaatselijke horeca heeft ze veel in te brengen.
Ze doneert elk jaar een flink bedrag aan de politie zodat die haar nooit tegenwerkt.
Als Maaike tijdens het naar de skilift lopen weer blijft staan om met iemand te praten voor haar werk in de politiek heeft Judith er genoeg van. Ze gaat vast vooruit en haar zus moet maar achter haar aan komen skiën wanneer ze klaar is.
Maar haar zus blijkt verdwenen.
Maaike word offpiste gevonden, ze is overleden.
Judith vertrouwd het niet, want Maaike zou daar nooit skiën vanwege haar overtuiging dat het slecht is voor de gletsjer.
Maaike gaat op zoek naar wat er met haar zus is gebeurd.
Ze krijgt hulp van Otto, een ongeleid projectiel met een bomberjack.

Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de in 2011 overleden auteur Paul Goeken.
In overleg met zijn familie is besloten om de boeken van Suzanne Vermeer voort te zetten.
Het is niet duidelijk wie ze nu schrijft, er wordt vaak gesproken van verschillende auteurs.
Mij klinkt dat erg logisch in de oren omdat de boeken erg verschillen qua zinsopbouw, de spanning en de opbouw daarvan. Eigenlijk is het best jammer dat we niet weten wie welk boek geschreven heeft.
Dit vind ik één van de betere boeken van Suzanne Vermeer, qua spanningsopbouw en de vlotheid van het verhaal. Alles klopt, tenminste in mijn ogen. Ik heb nog nooit geskied, maar ik ga ervan uit dat alles klopt, het klinkt mij erg logisch en waarheidsgetrouw in de oren.
Er zijn veel verdachten in het verhaal en omdat niet iedereen het achterste van de tong laat zien, wil je blijven lezen en meepuzzelen over hoe het zit en wie waarvoor verantwoordelijk is.
Uiteindelijk is de ontknoping dan ineens best snel en zit het verhaal best goed in elkaar.
Het is een thriller van nu met onderwerpen als het klimaat en de bedreigingen van politici.
De schrijfstijl is echter aangenaam en het verhaal intrigeert genoeg om het boek met plezier uit te willen lezen. De problematiek zoal de klimaatverandering, bedreigen van politici en overtoerisme zetten je weer even aan het denken.
Desondanks is Gletsjer gewoon een mooi spannend vlot boek om te lezen.
Ik heb er zeer van genoten.

Meer recensies van JantsjeReadingCatMom