Gemengde gevoelens - 3,5/5
Het ABC-mysterie is grotendeels vanuit het oogpunt van Hastings, een vriend van Hercule Poirot. Het is een echte detective met hier en daar een vleugje humor.
Poirot ontvangt brieven die getekend zijn door een zekere ABC. Elke brief vermeld de locatie en datum van een volgende moord. Ondanks Poirot zijn overtuiging dat de eerste brief die hij ontving met ernst diende behandeld te worden ging de politie hier niet in mee. Tot de eerste moord.
Voor mij verschilde dit boek in meerdere opzichten van de 'normale' Agatha Christie stijl. Allereerst werd het boek vanuit het oogpunt van Hastings geschreven. Het boek begon met een woord vooraf van Kapitein Hastings die uitlegt dat hij in sommige passages niet zelf aanwezig was en verzekerd de lezer dat het echter waarheidsgetrouw omschreven word. De hoofdstukken werden getiteld "Niet door kapitein Hastings persoonlijk beleefd".
Vervolgens lijkt de seriemoordenaar van buitenaf te komen en zou er geen rechtstreekse connectie zijn met de slachtoffers. Of dit ook werkelijk zo is zal de rest van het boek uitwijzen.
Ik kijk terug naar het boek met gemengde gevoelens. Je blijft doorlezen omdat de spanning blijft doorheen heel het boek. Langs de andere kant heb ik het minder voor de manier waarop het geschreven is uit Hastings perspectief. Voor mij persoonlijk niet haar beste werk maar zeker geen slecht boek. Moest het mogelijk zijn zou ik 3,5 sterren geven. Gezien dit niet kan, en rekening houdende met de afrondingsregels, zijn het 4 sterren.