Advertentie

‘Voorbij het Wederwoud’ is het debuut van Valentijn Ringelberg. Het is het eerste deel uit de serie ‘De Raad Van Vha’Rymn’.

Phaun, een jonge elfyn, woont in het Wederwoud. Een woud waarin de kringloop van het leven wordt gerespecteerd. De elfyns wonen er in volledige harmonie met de natuur, Phaun woont met haar oudere zus in een hutje net buiten een van de zeven elfyndorpen, ze is nog nooit het Wederwoud uit geweest. Haar zus, Céli en haar partner Noova, hebben Phaun opgevoed na het overlijden van hun ouders. Nu is Céli al een groot aantal jaren ziek en zijn de rollen omgedraaid, Phaun zorgt voor Céli. De wederhelers die voor de zieken van de elfyns zorgen, kunnen Céli niet beter maken, ze kwijnt langzaam weg. Ze nemen soms wel voor een uurtje of wat de zorg voor Céli over zodat Phaun zich ook eens kan ontspannen. Dat doet ze samen met Araan, haar beste vriend. Op een dag keert Noova, inmiddels kapitein van de Compagnie, terug naar het dorp voor het lentfest. Zij is uitgegroeid tot een geducht strijder, ze komt niet alleen voor het grote feest maar ook voor Céli en Phaun. Het lentfest trekt bezoekers van heinde en verre. Phaun kijkt haar ogen uit bij het bezichtigen van mooie kraampjes met handelswaar uit andere landen. Maar er gebeuren ook nare dingen. Zo wordt Korik, een Jotun, vanuit het niets mishandeld en terechtgesteld omdat hij commentaar zou hebben op de Raad van Vha’Rymn. Phaun had hem willen helpen maar wordt op tijd uit de benarde situatie gered door één van de mannen van Noova. Phaun is woedend dat niemand Korik heeft willen helpen en leert op een harde manier dat eenieder die de Raad probeert tegen te werken, zijn of haar leven niet veilig is.
Noova intussen ziet met lede ogen de aftakeling van Céli aan. Ze besluit te blijven en stuurt Phaun op pad om een legendarische Vhéi op te sporen, het gerucht gaat dat er eentje in het Wederwoud is gesignaleerd. De Vhéi zou in staat zijn om Céli te genezen. Phaun heeft alles voor haar zusje over en gaat op pad. Dan begint haar avontuur pas echt. Het leidt haar het Wederwoud uit en andere landen in. Ze ontmoet veel andere personen, sommige personen kan ze vertrouwen, anderen niet. Overal waar ze komt, ziet ze slachtoffers van de Raad, slachtoffers die, nadat ze zijn vermoord, achteloos als afval worden weggegooid. Het maakt haar razend en ze wil hier tegen iets doen; maar wat een jonge elfyn in haar eentje doen? Haar zoektocht naar de Vhéi blijft niet onopgemerkt, er zijn meer kapers op de kust, iedereen lijkt wel te zoeken naar de mysterieuze Vhéi, ook de Raad. Wie zal de Vhéi als eerste vinden?

Valentijn Ringelberg heeft een prima debuut neergezet. Het Wederwoud lijkt me een prachtige plek om in te wonen. Je moet even door de vele namen heen, Valentijn heeft namelijk een hele nieuwe wereld geschapen. Een wereld met verschillende landen en verschillende rassen. De elfyns hebben een koning maar het is de Raad van Vha’Rymn die de werkelijke macht heeft over het hele rijk. De leider van deze Raad is de Ambassadeur. De Raad wil ten koste van alles en iedereen aan de macht blijven. Het Wederwoud is een sprookjesachtige omgeving maar Phaun moet voor haar opdracht dit veilige woud verlaten en de boze buitenwereld in. Dit eerste deel uit een serie eindigt met een cliffhanger. De lezer in mij wil echter meteen door lezen! Ik hoop dat het tweede deel snel gaat verschijnen want dit smaakt écht naar meer. De schrijfstijl van Valentijn is soepel en vlot. In de eerste hoofdstukken gebeurt niet zoveel, eerst moet duidelijk worden wat het Wederwoud is en welke personages een rol gaan spelen in het verhaal. Daarna gebeurt er ineens van alles en komt Phaun in een spannend avontuur terecht waarin ze niemand kan vertrouwen. Een heerlijk boek; 4,5 sterren.

Reacties op: Smaakt naar meer

28
Voorbij het Wederwoud - Valentijn Ringelberg
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners