Over vriendschap en verlies, troost en moed!

Je@net 07 november 2025
Er was eens een beer – Lars Zuidweg

In de winter houdt Beer zijn winterrust. Dan moeten Haas en Wezel hun vriend maanden missen. Maar deze winter lijkt het anders: Beer vertelt dat zijn gedachten langzaam opraken. Zijn hoofd voelt leeg, als een kamer zonder meubels
In het midden van het bos gaat hij op de grond liggen om na te denken en hij wordt niet meer wakker. De volgende dag blijft het donker buiten, de tijd lijkt stil te staan.
Haas en Wezel moeten iets doen. Waarom is de wereld gestopt met draaien?

Er was eens een beer is een ontroerend verhaal in mooie poëtische zinnen over vriendschap en verlies, troost en moed.

“‘Mijn hoofd voelt leeg’, zei Beer. ‘Als een kamer zonder meubels. En tegelijk voelt mijn hoofd zwaar. Je zou denken dat een leeg hoofd een stuk lichter zou voelen.’”

De auteur is er goed in geslaagd om de verschillende emoties van de dieren voelbaar te maken en je leeft met Haas en Wezel mee terwijl ze zoeken naar de beste manier om om te gaan met dit verlies.

De prachtige illustraties van Merel Eyckerman zijn in zwart/wit met hier en daar een accent in geel/groen. Ze passen mooi bij de sfeer en geven het verhaal goed weer.

Het boek is ook erg geschikt om op school in te zetten tijdens de herfst/winterperiode. Want wat is het verschil tussen winterslaap en winterrust, welke dieren horen daarbij en hoe bereiden ze zich daar op voor? Maak voor beide een poster waarin de verschillen duidelijk worden.

Er was eens een beer is een mooi verhaal over vriendschap en verlies, troost en moed. Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar.

4 ★

Bedankt Lannoo en De Leukste Kinderboeken voor dit recensieboek.

Meer recensies van Je@net

Dé grote hit uit Frankrijk en de start van een serie met een duale tijdlijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.