De jongen in de gestreepte pyjama

Jess 11 juni 2020
De achtjarige Bruno woont samen met zijn ouders en oudere zus Gretel in Berlijn.
Op een dag als hij thuiskomt worden zijn spullen in kratten gepakt en verhuizen zij naar Polen zodat zijn vader daar een belangrijke functie kan vervullen.
Bruno vind de verhuizing vreselijk en verveelt zich nogal in het nieuwe huis. Het enige mysterie wat alles wat interessanter maakt zijn de groepen mensen achter het prikkeldraad die hij in de verte ziet. Op een dag trekt hij de bossen in op weg naar het mysterie achter het prikkeldraad, daar ontmoet hij Shmuel, een even oude jongen in een gestreepte pyjama. De twee sluiten vriendschap en de opvolgende weken gaat Bruno dagelijks bij hem langs. Een vriendschap die niet zonder gevolgen kan zijn.

Wanneer ik het boek sloot was ik nogal geraakt en onder de indruk. De gruwelen die de mensen hebben moeten doorstaan in de tweede wereldoorlog in onder andere Auschwitz, Bergen-Belsen en alle andere andere vernietigingskampen is onvoorstelbaar.
Echter is dit boek wel een opgave om doorheen te komen, Het boek is zo geschreven dat zowel jeugd als volwassenen dit boek kunnen lezen, hierdoor was het voor mij iets te kinderlijk. Bruno wordt nogal dom gehouden door zijn ouders en het is wat moeilijk te geloven dat een kind van 9 in die tijd geen idee had waar hij mee te maken had. Ook niet inzien dat Shmuel werd uitgehongerd zijn wat simpel gedacht.
Ondanks dat zal het verhaal me voorlopig nog bijblijven.

Meer recensies van Jess