Joke De Meyer Auteur

Nederlands auteur Chinouk Thijssen viel vorig jaar op met haar meeslepende YA-thriller Truth or Dance. Met een vlotte schrijfstijl, verrassende wendingen en een flinke dosis gruwel wist ze heel wat lezers aan zich te binden. In het vervolgdeel Break a Leg smeedt ze met dezelfde elementen een even intense leeservaring.

Na een woelig eerste jaar aan het conservatorium hopen India en haar vriendinnen eindelijk van Truth or Dance verlost te zijn. De meiden pikken de draad van hun balletopleiding weer op, maar de littekens blijven zichtbaar.

Ze zijn dan ook ten einde raad als Truth or Dance via de chat opnieuw contact met hen opneemt. Het is meteen duidelijk dat hij of zij van plan is nog een stapje verder te gaan. Algauw wakkeren de gruwelijke opdrachten het wantrouwen tussen de vriendinnen aan en is het wederzijds vertrouwen ver te zoeken.

India blijft doorzetten, maar haar wanhoop groeit elke dag. Haar laatste hoop is om de ware ideniteit van Truth or Dance te achterhalen. Maar is dat wel mogelijk?

Thijssens schrijfstijl is recht voor zijn raap en leest vlot weg. De ene gebeurtenis volgt de andere op, maar het verhaal blijft overzichtelijk. Thijssen reikt voortdurend nieuwe puzzelstukjes aan, maar doet dat zo geslepen dat ze alleen maar meer verwarring zaait over de identiteit van Truth or Dance. Werkelijk iedereen kan de dader zijn.

Het toenemende wantrouwen tussen de vriendinnen is een sterk gegeven. Ze staan niet langer als één blok tegenover hun vijand en gaan ook elkaar met argwaan bekijken. Die rivaliteit heeft iets bedreigends en duister, wat de suspense doet toenemen. De combinatie met de sprookjesachtige uitstraling van de balletwereld werkt zelfs een beetje ontwrichtend.

Net zoals in het eerste deel, Truth or Dance, gaan de spanning en sensatie voor op de emotionele uitwerking van de personages. De vriendinnen benoemen hun angst, woede en verdriet, maar de emotionele gevolgen van de praktijken van Truth or Dance blijven achterwege. Daarbovenop komen de nevenpersonages niet altijd goed uit de verf en zijn ze vaak niet meer dan enkele karakterkenmerken.

Of dat stoort? Niet per se. Het is juist die focus op de ontwikkelingen die ervoor zorgt dat het verhaal toegankelijk en entertainend is. Chinouk Thijssen weet als geen ander hoe je een lezer geboeid kan houden en Break a Leg is dan ook een boek dat je heel moeilijk weg kunt leggen. Nu is het vol ongeduld wachten op het derde en laatste deel van de Truth or Dance-reeks en op het antwoord op de vraag: Wie is Truth or Dance?

Reacties op: Ongebreidelde spanning

213
Break a Leg - Chinouk Thijssen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken