Advertentie
    Joke De Meyer Hebban Team

Let op: deze recensie bevat spoilers voor deel 1 en deel 2.

Dance or Die, het derde en laatste deel van de Truth or Dance-reeks van de Nederlandse auteur Chinouk Thijssen, pikt in waar het tweede deel Break a Leg stopte: India wordt verhoord door de politie. Niet om de wandaden van kwelduivel Truth or Dance op te biechten, maar omdat ze hoofdverdachte #1 is in de zaak over de moord op haar zusje Samantha. En dat is lang niet haar grootste zorg.  

Tot hiertoe is Truth or Dance onoverwinnelijk gebleken en waren India en haar vriendinnen niet opgewassen tegen zijn praktijken. Ondanks haar kopzorgen blijft India doorzetten. Ze heeft er alles voor over om haar balletopleiding met succes af te ronden en ooit op het grote podium te staan. Als ze wil slagen, moet ze Truth or Dance ontmaskeren en hem voor eens en altijd uitschakelen.  

Maar hoe doe je dat als je geen idee hebt wie de dader is en je dus niemand uit je omgeving ten volle kan vertrouwen? Toch mag ze niet aarzelen, want Truth or Dance is uit op een meedogenloze finale.    

De rode draad in Chinouk Thijssens’ trilogie is de vraag: wie is Truth or Dance? Het verlangen naar een antwoord zorgt ervoor dat je niet snel genoeg de bladzijden kan omslaan. Thijssen bouwt gestaag op naar die onthulling en laat de ontmaskering in verschillende stappen gebeuren.  

De auteur hanteerde al vanaf het begin van de trilogie een genadeloze pen, en dat liet zich voelen in veel gruwel en bloedvergieten. Geen enkel personage was veilig en ook in dit deel zorgt die onvoorspelbaarheid voor onhophoudelijke spanning. Het was vanaf het begin duidelijk dat Truth or Dance voor weinig terugdeinsde, maar deze keer gaat hij nog een stapje verder.  

Toch boet juist door Thijssens onverschrokkenheid dit laatste deel in aan geloofwaardigheid. Veel gebeurtenissen voelen een tikkeltje overdreven aan en missen een duidelijke reden of oorzaak. De onthulling van de dader zal velen verrassen, maar zijn motief is niet overtuigend genoeg om zijn wandaden te verklaren. 

Opnieuw focust Thijssen meer op het identiteitsraadsel dan op de emotionele uitdieping van haar personages. Dit laatste stoort niet tijdens het lezen, maar het is voelbaar dat deze reeks nog sterker uit de hoek had kunnen komen met meer uitwerking.  

Niettemin levert Thijssen met deze trilogie een veelbelovend visitekaartje af. Het is duidelijk dat ze niet snel van de Nederlandstalige Young Adult scene zal verdwijnen. En daar zullen heel veel jonge én minder jonge lezers blij om zijn.  

Reacties op: Razendspannende afsluiter

139
Dance or Die - Chinouk Thijssen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners