Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Aangrijpend naslagwerk

Joke Zwier 11 december 2021
In 1997 verscheen De Beethovenstraat van Frank van Kolfschooten onder de titel De Koningin van Plan-Zuid, een relatief dun boekje nog. In 2015 verscheen er een nieuwe editie met titel De Beethovenstraat, Verborgen geschiedenissen, 192 bladzijden lang. En in 2021 verscheen de sterk uitgebreide en geheel herziene uitgave met als titel De Beethovenstraat, een biografie en maar liefst 288 bladzijden lang. Door tips, nieuwe foto’s, boeken en onderzoek is Van Kolfschooten nieuwe (oorlogs) verhalen op het spoor gekomen en zijn bestaande verhalen verder uitgebreid.

Wie is Frank van Kolfschooten? Van Kolfschooten heeft filosofie gestudeerd in Amsterdam. Sinds 1986 is hij wetenschapsjournalist en zijn voornaamste aandachtsgebieden zijn (medische) wetenschap, sport en geschiedenis. Van 1994 tot 1999 was hij hoofdredacteur van het weekblad van de Vrije Universiteit, Ad Valvas. Sinds 2006 is Van Kolfschooten eindredacteur van het literaire voetbalmagazine Hard gras. Hij publiceerde onder andere in NRC Handelsblad, de Volkskrant, Vrij Nederland, Hard gras, Science, The Lancet, Nature en New Scientist. Verder heeft hij diverse boeken geschreven, waaronder twee over wetenschapsfraude. Hij organiseert als straatbiograaf wandelingen door de Beethovenstraat. (bron www.frankvankolfschooten.nl en nl.wikipedia.org)

De geschiedschrijving van De Beethovenstraat begint met architect Hendrik Berlage die in 1900 een ontwerp voor stadsuitbreiding plan Zuid in Amsterdam maakte, toen nog een grote groene vlakte. Hiervan zijn voor in het boek foto’s van tekeningen opgenomen. Daarna volgden vele wijzigingen van zijn ontwerp. Pas eind 1929 waren veel straten in Zuid bewoond en arriveerden de eerste, veelal welgestelde, Duitse Joden. Zo begon een bloeiende periode voor deze straat met veel luxe winkels. Maar toen de oorlog begon in 1940 was Plan Zuid niet nog steeds niet af. De NSB had onder middenstanders een behoorlijke aanhang, waar Van Kolfschooten weergave van geeft. Diverse verhalen laten zien dat mensen uit naïviteit lid waren van de NSB. Tot in detail worden verhalen van bewoners van de Beethovenstraat weergegeven. Deportaties waar onder andere tram 24, die door de Beethovenstraat reed voor gebruikt werd. De gedeeltes over de oorlogsjaren zijn aangrijpend om te lezen. Verder is een heel hoofdstuk aan de scheiding van de ‘goede’ en ‘foute’ Amsterdammers geweid. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de Beethovenstraat zich tot een winkelstraat met nationale faam op voedselgebied. Tot zich een neerwaartse kentering inzette door de opkomst van de supermarkt en de Beethovenstraat als delicatessenstraat verdween in jaren tachtig en negentig en kantoren en restaurants hun intrede deden. Anno 2021 zijn er opnieuw plannen voor de Beethovenstraat.
Door de vele personages en jaartallen is het niet een makkelijk boek om te lezen. Het is meer een naslagwerk, waar je af en toe een stuk uitleest.
De geschiedenis van De Beethovenstraat in Amsterdam wordt extra tastbaar door de opgenomen foto’s van (Joodse) bewoners/winkels van De Beethovenstraat. Er staan zelfs een paar gedichtjes in die geschreven zijn in oorlogstijd door onder andere dichters Karel N.L. Grazell en Paul Hondius.
Van Kolfschooten heeft veel onderzoek naar de Beethovenstraat en diens bewoners gedaan. De geschiedenis en toedracht van veel ingrijpende gebeurtenissen uit de oorlogsjaren zijn gereconstrueerd met behulp van ooggetuigenverslagen, archief- en literatuuronderzoeken. Achterin is een verantwoording van bronnen en literatuur opgenomen.

Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van de ‘beroemde’ Beethovenstraat, dan is “De Beethovenstraat, Een biografie” een mooi vormgegeven aangrijpend naslagwerk.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joke Zwier