Aangrijpend debuut

Joke Zwier 08 mei 2025
Met Paradise Garden heeft Elena Fischer een aangrijpend debuut neergezet, waarin de zoektocht naar waar je vandaan komt centraal staat. De Duitse vertaling is van de hand van Anne Folkertsma.

Het leven zit vol verrassingen die je van te voren niet ziet aankomen, maar die het wel grondig op zijn kop kunnen zetten, wanneer er onverwacht een sterfgeval is. “Op de dag dat mijn moeder stierf viel ik uit elkaar, wat overbleef was een rijtje letters dat ooit mijn naam was geweest.” Hiermee begint het verhaal van de veertienjarige Billie in Paradise Garden wiens leven drastisch verandert.

Daarna gaat het verder met de armoedige levensomstandigheden van Billie en haar moeder Marika, die in een zeer kleine flat op de dertiende verdieping wonen in een achterstandswijk in Duitsland. Ondanks dat Marika alle eindjes aan elkaar moet knopen om rond te komen zijn ze op hun manier gelukkig. Hun droom om samen op vakantie te gaan wordt ruw verstoord als op een dag de Hongaarse oma van Billie haar intrek neemt in hun flat. “Mijn oma stond even ver van mijn leven af als de aarde van de maan.“ Haar komst verstoort een wankel evenwicht tussen moeder en dochter daar Billie haar oma niet kent, net als haar afkomst. Iets waar Billie graag meer over wil weten.

Paradise Garden wordt verteld vanuit Billie en tussen de regels door voel je haar eenzaamheid en verlangen naar een vader die ze niet kent. Het is een hoofdpersoon die je raakt. Deze coming of age roman speelt zich af in een paar weken na de dood van haar moeder. Door flashbacks krijgen we als lezer mee wat voor soort leven Billie met haar moeder leefde. Een leven waarin op zijn tijd ruimte was voor een uitspatting, want regeltjes nam Marika niet zo nauw. Vragen over vroeger weet ze altijd te ontwijken en pas na haar dood ontdekt Billie een doos met spullen die haar op een mogelijk spoor zetten van haar vader.

Ze ontpopt zich tot een ondernemend, maar gevoelig meisje dat net als haar moeder destijds op veertienjarige leeftijd wegloopt. De personages waarmee Billie in aanraking komt zijn empathische mensen met herkenbare karaktertrekken die het beste met haar voor hebben en haar serieus nemen. Het enige onwaarschijnlijke is dat zij wekenlang onder de radar van de politie weet te blijven tijdens haar zoektocht. De manier waarop ze is opgevoed door haar vrijgevochten moeder in ogenschouw nemend, klopt het plaatje.

De auteur heeft heftige thema’s als rouw, verlies, armoede en afkomst op een mooie manier in het verhaal verwerkt. Fisher heeft een fijne en meeslepende schrijfstijl, waardoor je als lezer volop met Billie meeleeft. Het is genieten met het taalgebruik van de auteur die met bijzondere zinnen karaktereigenschappen en alledaagse dingen weet weer te geven.

In Paradise Garden wordt ruimschoots aandacht geschonken aan het weergeven van de emoties van Billie die geen behoefte heeft aan medelijden.

Meer recensies van Joke Zwier