Boek vol sprookjesachtige elementen
In het boek Hoe de koning van Elfhame verhalen leerde haten worden we meegenomen naar de Elfhame-wereld. Het boekblok van deze limited edition is goudkleurig, net als de titel. Op de donkergroene hardcover vinden we de personages Cardan, Jude en de trol Aslog afgebeeld tussen goudkleurige doornen en bruine takken. Zij zijn de hoofdpersonen in de verhalen. Goudkleurige bladranken versieren de bladzijden. De vertaling van het boek is van Anne-Marieke Buijs.
De verschillende verhalen spelen zich af na De verbannen koningin, het derde deel in de Elfhame-serie van Holly Black. Het is aan te raden deze eerst te lezen, om Hoe de koning van Elfhame verhalen leerde haten beter te kunnen begrijpen en de personen in het verhaal te kunnen plaatsen.
Het boek bevat prachtige kleurrijke illustraties en zwart-wit tekeningen die aan knipselkunst doen denken. Rovina Cai weet hiermee op treffende wijze de tekst te ondersteunen, waardoor de personages gaan leven en de verbeelding tarten. Het is gewoon genieten als je de afbeeldingen bekijkt.
De Amerikaanse auteur Holly Black is geen onbekende meer en heeft inmiddels meer dan dertig fantasyromans geschreven. Zij studeerde Engelse literatuur, en haar eerste boek verscheen in 2002. Ze schrijft verhalen die gekenmerkt worden door rijke werelden vol magie, sprookjesachtige elementen en dreigende thema’s. Haar boeken zijn bewerkt voor film en televisie en zijn wereldwijd in 32 talen vertaald. Black heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Mythopoeic, een Nebula en een Newbury Honor.
Hoe de koning van Elfhame verhalen leerde haten bestaat uit een elftal verhalen. We lezen over prins Cardan die overkomt als een verwende, onbeschofte man die graag schurkenstreken uithaalt en zijn familie haat. Voor mensen die de Elfhame-serie gelezen hebben, staan er bekende gebeurtenissen in, maar ook een aanvullend gedeelte, waarin de trol Aslog geïntroduceerd wordt. Dit is een soort rode draad door het boek heen.
De controle ergens over willen hebben komt duidelijk naar voren in de verhalen. Net als de emoties en het gedrag van Cardan. Voor hem is zich afreageren op anderen een manier om zijn onvrede kwijt te raken. Zo krijgen we inzichten in hoe het karakter van Cardan gevormd is, door wat hij heeft meegemaakt, als hij van het hof weggestuurd wordt. Hij wordt op hardhandige wijze heropgevoed door zijn oudere broer. Zijn opleiding en zijn straffen maken van hem een roofdier.
Doordat de verhalen vanuit Cardan verteld worden, wordt zijn karakter uitgediept en ga je begrip voor hem krijgen. Erg diepgaand zijn de verhalen niet, wel vermakelijk. Elk hoofdstuk is een afgerond geheel, waarin je meegenomen wordt door flashbacks naar voorvallen uit de voorgaande boeken. Ze geven inzichten in toonaangevende momenten in het leven van Cardan en Jude. Als lezer krijgen we antwoorden over onderlinge banden in de fae-familie van Cardan en zijn band met sterveling Jude.
Hoe de koning van Elfhame verhalen leerde haten is een boek vol sprookjesachtige elementen die wijze lessen bevatten.