Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Gevangen tussen hoop en wanhoop

Joke Zwier 30 april 2024
De staf van Apophis is het tweede deel in de Portaal-trilogie van Mathijs Hulster. Neergezet als een young-adult fantasy verhaal vol onwaarschijnlijke elementen is het toch wat meer een verhaal voor een wat ouder publiek, mede door de vele gewelddadige scènes. Het lezen van het eerste deel De Vrije Wereld eraan vooraf, is wel aan te bevelen, omdat je anders het verhaal en zijn ontwikkelingen niet goed kan volgen. Een kort wat eraan vooraf gegaan is, heeft Hulster namelijk niet opgenomen. Dit is op zich jammer daar er twee jaar zit tussen de verschijning van beide delen.

Deel 1 eindigde met het vertrek uit de stad van de Farao met de gerepareerde zeppelin. In De staf van Apophis is de oorlog in Oud-Egypte goed los gebarsten en is er voor Jessy een belangrijke rol weggelegd met haar masker en gave. Haar talent moet zich nog verder ontwikkelen en zij wordt door meester Lhamina enigszins begeleid, maar moet ook veel zelf ontdekken. Het gezelschap gaat met de zeppelin naar Bharat waar zij tot schokkende ontdekkingen komen over Thyranoen en zijn macht die zich uitbreidt. “Iets duisters dwaalt door de omgeving, het spreidt zich als een deken uit over het woud.” Wat is Thyranoen van plan en wie is zijn meester?
Ingewijde Ailea herstelt bij farao Ramses en gaat samen met hem en andere farao’s op onderzoek uit naar het portaal in de kerkers waar iets ongrijpbaars rondwaart. Is er nog een magiër in het Tussenrijk en wat is deze van plan?

In dit deel wordt de wereld waarin het verhaal zich afspeelt verder uitgebouwd en stapelen de perspectiefwisselingen zich op. Het verhaal is spannend vanaf het begin en zit vol actie. De omgeving waarin de doden leven en het Tussenrijk prikkelt de fantasie van de lezer. Allerlei nationaliteiten werken samen, de Egyptische mythologie en filosofie spelen een nog grotere rol. Dit alles overgoten met een fantasy-sciencefictionachtig sausje. Ook moderne technologieën ontbreken niet en worden ingezet in de strijd die in volle hevigheid losbarst tussen de magiërs. Nano-biotechnologie, klonen en kwantumfysica worden gebruikt bij de oorlogvoering door Thyranoen. Deze maakt een grote ontwikkeling door en beseft de consequenties van zijn handelswijze. De Ingewijden die Jessica in het eerste boek vergezelden op haar reis zijn wat naar de achtergrond verdwenen en er worden veel nieuwe personages geïntroduceerd. Lhamina heeft het zwaar te verduren en Jessy wordt gekweld door haar onzekerheid over haar gave waarvoor ze naar het Tussenrijk moet gaan. Hulster laat drie belangrijke actuele thema’s in het boek tot uiting komen; macht, manipulatie en verantwoordelijkheden. Het einde is een opmaat naar het laatste deel en laat in de epiloog zien dat het gevaar van de orde van Apophis eindelijk erkend is, maar dat de dreiging niet geweken is en waakzaamheid vereist blijft.

Met De staf van Apophis heeft Hulster een ingewikkeld, spannend verhaal, opgebouwd in twee delen neergezet, waarbij het zaak is de aandacht er goed bij te houden. Het krijgt 3 1/2 ster.

Dit boek mocht ik lezen voor de blogtour van Zilverbron en Zilverspoor

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joke Zwier