Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een episch boek dat diepe indruk maakt.

Joop Liefaard 27 juni 2020
Dodo die bij zijn geboorte de naam Leon kreeg is sterk en zwakbegaafd. De kracht die de enorme spierbundels hem geven kan hij maar moeilijk beheersen en begrijpen en dat is voor zijn moeder Danica een groot probleem. Knuffelen doet pijn en een bij toeval gevangen muisje dat door Dodo wordt gestreeld, overleeft dat niet. De enige die weet hoe met Dodo moet worden omgegaan is de buurjongen Mirko. Een tiener die hopeloos verliefd wordt op Danica, de wonderschone moeder van Leon. Een pure verliefdheid die onmogelijk is en nooit beantwoord zal worden. De gevolgen zijn desastreus en zullen Mirko en Dodo voor de rest van hun leven met elkaar verbinden.

In 2019 verscheen de indrukwekkende psychologische roman Hars van de Deense schrijfster Ane Riel (1971). Een boek waarmee zij veel prijzen won en dat in vele talen is vertaald. Hars werd bij toeval ingedeeld in het thrillergenre maar dat is het niet. Ane Riel noemt het literaire fictie en die aanduiding is ook van toepassing op Beest (oorspronkelijke titel Bæst), een waardige opvolger van Hars. Het verhaal doet denken aan John Steinbeck’s Of mice and men dat Ane Riel als het vertrekpunt voor haar roman beschouwt. Het verhaal speelt zich af in een onbekend land en een onbekende tijd hoewel je het misschien zou kunnen plaatsen in een agrarisch gebied ergens in Zuid-Europa of de Balkan in het begin van de vorige eeuw.

Ane Riel trekt je vanaf de eerste bladzijde een beklemmend en diep menselijk verhaal binnen. Zij weet met beeldend proza en een elegante schrijfstijl een bijna tastbare en duistere wereld te creëren waarin mensen leven die je raken. De kwetsbare en onvoorwaardelijke vriendschap tussen Dodo en Mirko, het verdriet en de onmacht van Danica, de rigide opvattingen van de oudere generatie, de onvermijdelijkheid van het noodlot, de kracht van liefde; het zijn de thema’s die zich afspelen in een decor van een agrarische gemeenschap waarin alles dat afwijkt van het traditionele als een bedreiging of een zonde wordt gezien. Het verhaal ontroert, verbijstert, maakt je kwaad en tovert een glimlach op je gezicht.

Beest is een episch boek dat diepe indruk maakt en door de elegante stijl, de bijzondere inhoud en de kundige compositie bewondering afdwingt.
5

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joop Liefaard

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

Bloedspoor in de wijngaard en Wraak op Île Sordou: de nieuwe wervelende cosy crime van M.L. Longworth.