Religie als motief

JuditNeurink 03 januari 2025 Auteur
Het verhaal van Balthasar Gerards kennen we vooral als dat van de moordenaar van Willem van Oranje. Maar wat brengt een man ertoe zo’n moord te plegen? Dankzij Jeroen Windmeijer begrijp ik nu dat religie een grote rol speelde, in een tijd dat katholieken zich opzijgezet voelden door protestanten onder leiding van mannen als de Prins van Oranje. Het is veelzeggend dat hij het boek opent met een paar regels uit John Lennons onsterfelijkste song: ‘Imagine there’s no country; it isn’t hard to do; nothing to kill or die for; and no religion too.’
Want over dat doden en sterven gaat het boek, waarin geschiedenisleraar Victor van Atten en rechercheur Bobbi Meijer zich geconfronteerd zien met een reeks moorden waarvan hen lange tijd het verband ontgaat. Behalve dat het iets met Bijbelteksten te maken heeft en dat de moorden allemaal even gruwelijk zijn.
Windmeijer heeft met Van Atten en Meijer een mooi koppel gecreëerd dat door kennis, intuïtie en ontdekkingen met elkaar te combineren uiteindelijk nog maar net op tijd de dader weet te ontmaskeren. Spannend tot op het eind, vooral ook doordat Windmeijer de lezer op hetzelfde verkeerde been zet als zijn detectivekoppel. En met een verrassende, edoch zeer geloofwaardige twist op het eind. Een aanrader voor wie van spannende boeken houdt die een relatie hebben met de Nederlandse geschiedenis. En nu maar hopen dat de schrijver nog meer avonturen van dit koppel voor ons in petto heeft. Houd ze erin, Jeroen!

Meer recensies van JuditNeurink