Een verhaal vol kleuren

Jufelsie 28 september 2022
Julia Donaldson heeft al heel wat prentenboeken op haar naam staan. De Gruffalo en Superworm zijn twee van mijn favorieten. Nu komt ze met een prachtig boek waarin kleuren centraal staan: Kleuren, kleuren, overal kleuren. Een pareltje om in de boekenkast te hebben!
Zodra je het boek openslaat zie je een vraag: Wat schilder jij vandaag? Vervolgens ontdek je dat er een blauwe boomkikker is geverfd. Deze kikker neemt je mee op avontuur. Tijdens zijn avontuur ziet hij een meisje in een luchtballon. Samen reizen ze verder en ontdekken we alle kleuren uit een verfdoos. Daar eindigt het boek ook mee. De verfdoos van het meisje vraagt dan: wat schilder jij vandaag?
Kleuren, kleuren, overal kleuren is een geweldig mooi boek met fraaie doorkijkjes en flapjes. De voorkant is van karton en is bijzonder ruimtelijk. Veel pagina’s hebben een flapje om te openen. Alle kinderen vinden dit leuk. Ze ontdekken welke verrassingen daar achter schuilen. Het verhaal is vertaald door Edward van de Vendel en is een wonderlijke reis vol fantasie waarin een blauwe boomkikker en een meisje de hoofdrol in spelen. De zinnen zijn kort en op rijm. Alle kleuren komen aan bod. Ze spatten in verschillende tinten van de pagina’s af. Sharon King-Chai heeft hier een geweldige bijdrage aan geleverd. Zij heeft alle illustraties verzorgd.
We ontdekken vormen, vloeiende lijnen en zien facetten uit de natuur: bloemen, veren en takken. Vervolgens zien we veel kleuren in de helikopter bij elkaar komen en ontdekken we de overige zestien blauwe kikkers. Een slimmerik weet dat er niet een maar zeventien blauwe kikkers zijn geverfd.

Verftubes, een schilderspalet en een verfdoos vol Kleuren, kleuren, overal kleuren. Wat schilder jij vandaag?

Meer recensies van Jufelsie