Een boek dat je meeneemt naar de ijzige pracht van Antarctica met 35 dieren die zélf hun verhaal doen.
Na het prachtige Noord trekken auteur Eva Moraal en illustrator Marieke ten Berge in Zuid verder richting de kou. En hoe! In dit rijk geïllustreerde boek word je meegenomen naar de wereld van pinguïns, walvissen, zeevogels en ja, zelfs een mug. Allemaal dieren die leven (en overleven) op Antarctica, en allemaal met hun eigen stem.
Wat dit boek zo leuk maakt, is dat elk dier zélf aan het woord is. Ze vertellen op een grappige, slimme en soms ook scherpe manier over hun leven, hun uitdagingen en hoe het is om in zo’n extreme omgeving te leven. Van de Macaronipinguïn tot de blauwe vinvis. Je hoort hun verhalen, mét een knipoog.
20250624_141903jpg
Tegelijkertijd leer je stiekem ook van alles: over voeding, voortplanting, bedreigingen door klimaatverandering en de invloed van mensen. De feitjes staan overzichtelijk bij elk dier, dus het boek is ook heel geschikt om mee te werken in de klas. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de illustraties… Die zijn echt adembenemend. Elke afbeelding is een linosnede vol sfeer alsof je er zó mee aan de muur wil gaan pronken.
Wat Zuid extra krachtig maakt, is de balans: het boek is vrolijk en speels, maar je voelt ook de ernst achter de verhalen. De dieren maken je bewust van hoe kwetsbaar hun leefgebied is, zonder dat het zwaar wordt. Het inspireert, prikkelt en maakt nieuwsgierig.
Achterin vind je nog extra informatie over Antarctica zelf: het klimaat, het landschap, het ijs (wat is pannenkoekenijs eigenlijk?) en de voedselketen. Daardoor is het boek niet alleen een feest om in te bladeren, maar ook een bron van verwondering en onderzoek. Perfect voor nieuwsgierige kinderen én leerkrachten die graag verdieping zoeken in een boek.
Kortom: Zuid is een boek dat je niet alleen leest, maar beleeft. Een prachtige aanwinst voor de klas, de schoolbieb, of gewoon om zelf in weg te duiken.
Op de website van Lemniscaat vind je allerlei activiteiten die je met dit boek thuis of in de klas kunt doen.
20250624_141903jpg