Hartverwarmende feelgood
Ine Maria Kiekens is voor mij een nieuwe auteur uit België. Ze geeft Nederlandse les aan anderstalige nieuwkomers. Ik vind haar schrijfstijl vlot en verfrissend met humor en bijpassende emoties. Dit boek heeft verrassende plotwendingen en originele personages. Een aangename kennismaking!
Elodie woonde tijdelijk in huis bij haar vader en zijn jongere vriendin, nadat ze haar ex-vriend heeft verlaten omdat hij bedrogen heeft met een andere vrouw. Het geluk lijkt haar toe te lachen als ze een appartement kan kopen vlakbij haar werk bij eetcafé 'Aan de waterkant'. De makelaar had geregeld dat de oude huurder zou vertrekken, maar tijdens de verhuizing blijkt dat anders. Jobin belooft een goede huurder te zijn voor Elodie, als hij extra tijd krijgt om een woning te vinden. Dat valt niet mee, want vanwege zijn Indiase afkomst ervaart hij disciminatie. Elodie heeft veel ballen in de lucht te houden en de heerlijke maaltijden en de zorgende houding van Jobin doen haar goed. Na een ruzie besluit Elodie iets voor Jobin te schilderen. Hun vrienschap floreert.
Elodie maakt iets traumatisch mee op het werk. Haar werkgever vraagt of Elodie wil bemiddelelen of Jobin in het eetcafe wil komen werken. Jobin reageert niet enthousiast en het is aan Elodie om zijn vertrouwen te winnen. Het leven was voor Jobin niet altijd gemakkelijk in een vreemd land.
Eerst dacht ik dat het verhaal uit de duim van de auteur gezogen was. Maar in het nawoord vertelt Kiekens dat er zeker geromantiseerde, waargebeurde aspecten in het verhaal zitten. Dit sfeervolle verhaal loopt lekker door, leest prettig. Het gaat over op eigen benen staan, leven in een nieuw land, familiebanden, vriendschappen en ontluikende nieuwe liefde en meer. Jobin kan zo lekker koken, dat het water me in de mond liep tijdens het lezen. Zo leuk om kennis te maken met zijn vriendelijke, openminded cultuur. Je zou zomaar verliefd worden op de Indiase Jobin!
Het is een echte feelgood, waarmee je aangename uurtjes beleeft. Het luisterboek wordt naar een hoger niveau getild door verteller Melissa Drost.