Je verleden bepaalt niet je toekomst

KarinsBoekenparadijs 27 augustus 2025
Het tweede in de “Elements’- serie heeft me weer helemaal overrompeld. Het verhaal grijpt je bij de keel. Brittainy Cherry heeft een realistische schrijfstijl, je wordt meteen het verhaal ingezogen en je bent erbij als toeschouwer. Ik lees het aangrijpende verhaal over ontluikende vriendschap tussen twee jonge mensen onder moeilijke omstandigheden. Logan met zijn gesloten houding, Alyssa met haar nieuwsgierige en zorgzame karakter, die de muur om zijn hart wil afbreken. Ze worden elkaars beste vrienden. Maar Logan komt uit een gezin met toxische relaties, volop huislijk geweld en drugsverslavingen. Logan en Alyssa hebben allebei tussendoor wel kalverliefdes, maar komen altijd weer terug bij elkaar, want ze zijn beste vrienden. Ze voelen zich met elkaar verbonden. Het is een slow read, met veel diepere lagen en we leren de hoofdpersonen, hun gedrag en gedachten steeds beter kennen. Soms door flashbacks in het verhaal.

Logans thuissituatie is verschrikkelijk. Zijn gewelddadige vader maakt hem en zijn moeder zwaar drugsverslaafd. Vader houdt hun in zijn macht door zijn moeder en Logan steeds van geld en drugs te voorzien. Logan glijdt steeds verder af. Kellan is zijn broer, van een andere rijke vader, die boodschappen voor Logan en hun moeder doet. Kellan woont bij die vader, maar laat zijn familie niet in de steek. De band tussen de broers is oprecht en sterk. Alyssa woont bij haar moeder en zus Erika, hun vader liet hun in de steek. De moeder van Alyssa is altijd negatief, ook over Logan. Alyssa is een keurig meisje, Logan heeft een rauw leven. De zus van Alyssa heeft verkering met de broer van Logan. Deze vier jonge mensen worstelen met hun verleden. Logan is zo ver gezonken en gaat naar een afkickkliniek. Hij verdwijnt 5 jaar lang, alleen met Kellan houdt hij contact. Ondertussen zorgt Kellan voor hun moeder door boodschappen langs te brengen. Alyssa en hij vergeten elkaar al die tijd niet. Ze zijn elkaars tegenpolen, maar ook elkaars zielsverwanten.

Kellan roept Logan terug, omdat hij en Erika gaan trouwen. Er is meer te bespreken. Logan is al 5 jaar clean op een sporadische joint na. Hij gaat de confrontatie aan met zijn verleden. Wat is er nog over van de vriendschap met Alyssa, kan hij zijn moeder nog redden en houdt hij zich staande in zijn oude, toxische woonomgeving met zijn drugsverslaafde ouders?

Brittainy Cherry heeft een indringende, aangrijpende, psychologisch gelaagde roman geschreven. Ik was van het eerste tot en met het laatste hoofdstuk geboeid. Niet omdat er zoveel spannende plotwendingen in zaten, maar omdat de personages met een belast verleden zich tot zelfstandige, gelukkige volwassenen weten te ontwikkelen. Ware liefde, vriendschap en hechte familiebanden spelen hierin een grote rol. Op het laast versnelde het verhaal, om tot een goede afronding te komen. Deze realistische roman blijft je bij! Je verleden hoeft niet je toekomst te bepalen. Triggerwarning: verslaving en huislijk geweld.

Meer recensies van KarinsBoekenparadijs