Meer dan 7,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Een waargebeurd verhaal die blijft nazinderen

keleanbookcorner 10 februari 2026
Dit boek nam me al vanaf de eerste hoofdstukken volledig mee. De schrijfstijl van De Swart is sprekend, rakend, overtuigend en prachtig verwoord. Ik kon me perfect inleven in de hoofdpersonage Emmy, een zwangere Joodse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog voortdurend moet schuilen voor de Duitsers, samen met andere Joden. Haar man is niet-Joods en komt haar regelmatig bezoeken in haar onderduikadres.

Het leven gaat door, maar de buitenwereld mist ze intens. Met een valse Ariërverklaring kan ze uiteindelijk weer naar buiten. Ze gaat aan de slag als fotografe die de bevrijding wil vastleggen en sluit zich aan bij een Amsterdamse verzetsgroep.

Emmy vertelt haar verhaal met angst, trots, eenzaamheid, maar ook met een enorme voorzichtigheid. Er worden foto’s gemaakt van lege straten met verhongerde, graatmagere kinderen die op zoek zijn naar eten, met kapotte kleding aan — aeen rauwe waarheid die bekend móét worden bij het volk.

Ik ben een grote fan van waargebeurde verhalen en mijn grootste interesse ligt bij verhalen over Joden en de Holocaust. Dit verhaal is gebaseerd op het leven van de vastberaden Joodse Emmy, wat het des te indrukwekkender maakt.

De hoofdstukken zijn kort, wat het boek erg aangenaam maakt om te lezen. Ook de cover nodigt uit om op verkenning te gaan en dit boek vast te nemen.

Als enige tip zou ik willen meegeven: gebruik meer beeldmateriaal in het boek zelf. Deel ook de foto’s van Emmy in het boek, en niet alleen op de Instagrampagina. Na wat opzoekwerk op Google en de Instagrampagina van de auteur ben ik spontaan nog meer informatie gaan zoeken over deze moedige vrouw — een teken dat haar verhaal blijft nazinderen.
Het einde maakt me triest, een alweer immens verdriet die Emmy moet verwerken...

“Het leven is als fotograferen, gebruik de negatieven om het positieve te ontwikkelen”

Bedankt voor de recensie exemplaar @vbkbelgie @vbkuitgevers @amboanthos Voor mij een boek die zeker 5 sterren waardig is !!

Meer recensies van keleanbookcorner

Het voortbestaan van de monarchie hangt aan een zijden draadje. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.