Prachtig
Bewonderd door de Fransen. Gevreesd door de nazi's. Geliefd door velen. Bemind door één.
Zoals ik al eens liet vallen in een van mijn vorige posts op facebook wist Jerrad me opnieuw te verrassen met zijn boek Rose.
Ik lees heel graag oorlogsverhalen — vooral waargebeurde verhalen. Ondanks de harde tijden die volwassenen, kinderen en dieren moesten doorstaan, zijn het vaak leerrijke verhalen die je bijblijven. Een stukje geschiedenis dat je nooit volledig kan kennen maar dat me telkens weer nieuwsgierig maakt.
Het boek is gebaseerd op ware gebeurtenissen, al kregen de personages om privacy te respecteren andere namen. Toch weet Jerrad me vanaf de eerste zinnen mee te nemen in het verhaal. De personages komen tot leven alsof je ernaast staat, en je krijgt vanzelf bewondering voor Rose, de hoofdpersonage.
De hoofdstukken wisselen af tussen de jonge Rose, die haar verhaal beleeft, en de oudere Rose, die haar geschiedenis vertelt aan haar kleinkinderen. Zij luisteren met volle aandacht en bewondering naar hun grootmoeder.
Rose, een Française, die perfect Duits spreekt en een jong meisje van 15 jaar wanneer ze de dood van haar ouders en geliefden onder ogen moet zien. Op zo’n jonge leeftijd zoveel leed en verdriet meemaken — en toch blijven doorgaan met een ongelooflijk doorzettingsvermogen, gedreven door één doel: wraak nemen op de vijand, de “Boche”.
Rose is een boek dat je niet zomaar opzij legt. Het is een verhaal dat je bijblijft.
Wat ik persoonlijk ook erg leuk vind, is dat Jerrad Franse zinnen doorheen het boek gebruikt. Aangezien ik vaak Frans spreek, geeft dat het verhaal een extra charme en voel ik me er nog meer bij betrokken.
Bedankt voor het recensie e-book!
Bedankt voor het recensie e-book!