Een bijzondere, originele en erg pakkende roman
Jules en Yassine hebben de traditie om samen te liften. Dit jaar is Boedapest hun bestemming. Het leidt hen alleen dit jaar niet naar de Hongaarse hoofdstad. Jules eindigt op een politiekantoor en van Yassine ontbreekt ieder spoor. Ook Do en Stef besluiten naar Boedapest te gaan liften. Tijdens het eerste gedeelte van hun reis moeten ze direct vluchten voor een gewapende boer, worden voor dood ergens in de middle of nowhere gedropt en gaan op tour met een beginnende rockband. Onderweg groeien de twee naar elkaar toe. Hun liefde stelt hen vervolgens door een hartverscheurende keuze. Twee reizen naar één bestemming. Beide leveren zich over aan de onbekende die hen een lift geeft. Hierdoor maken ze alle vier een reis die hun leven voorgoed verandert.
Mijn ervaring:
Wat een toffe, originele en bijzondere roman. Het was de eerste keer dat ik een roman of verhaal las over liften. Niels Van Droogenbroeck heeft een levendige en vlotte schrijfstijl en het verhaal kent veel Belgische woorden of woordgebruik, waardoor hij een unieke en eigen schrijfstijl heeft gecreëerd.
We volgen een verhaal met twee verschillende verhaallijnen en perspectieven. We lezen de liftreis van Jules en Yassine, door de ogen van Jules. En we lezen de liftreis van Stef en Do door de ogen van Stef, die naar Boedapest reizen om hun vriend Dennis die daar als student voor een jaar zit te bezoeken. Naast deze verhaallijnen volgen stukjes tussendoor van Jules op een politiebureau, waar we gedurende de verhaallijn steeds meer duidelijkheid over krijgen. Niels Van Droogenbroeck weet de vier studenten op geheel eigen, realistische en mooie wijze uit te werken. Alle vier hebben zo hun eigen worstelingen die goed verwoord zijn, ook maken ze alle vier tijdens de reis een mooie verandering door.
Het verhaal begint op het politiebureau waar Jules, met zijn ouders, wordt opgewacht door inspecteur Vandenthoren om meer te weten te komen over de verdwijning van Yassin. Vanuit daar gaan we terug in de tijd en lezen we de twee chronologische verhaallijnen van de lift reis naar Boedapest. Niels Van Droogenbroeck weet een intrigerend, boeiend en fascinerend verhaal uit te werken. Gedurende de reis weet Niels Van Droogenbroeck niet alleen een mooi spanningsveld en gebeurtenissen tussen de twee lifters te verwoorden, ook de bijzondere en indrukwekkende ervaringen die ze opdoen als ze bij diverse mensen instappen voor een lift. Het is echt een verhaal dat je door de diverse wendingen en gebeurtenissen weet te boeien en daarbij weet het verhaal je nieuwsgierig te houden naar het verhaal van Yassin. Ook deze zit indrukwekkend en heftiger in elkaar dan gedacht.
Asfalt is een bijzondere, originele en erg pakkende roman. Het is een bijzonder, tikkeltje spannend maar ook verrassend verhaal dat bestaat uit twee verhaallijnen van studenten die besluiten naar Boedapest te liften. Beide verhaallijnen zijn erg goed, indrukwekkend en mooi uitgewerkt. Het is een onstuimige reis, met bizarre, verrassende en spannende gebeurtenissen. Daarbij weet Niels Van Droogenbroeck direct je nieuwsgierigheid te wekken met de verdwijning van Yassin en wat er precies heeft plaatsgevonden tijdens deze reis. Hierbij maken de vier personages een verandering door die hun leven compleet verandert.
Mijn ervaring: