Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Uitgebannen woorden en verloren kleuren

Krista Feije 07 oktober 2023
Dit jaar kwam het wonderschone jeugdboek ‘Het touw en de waarheid’ van filosoof en schrijver Marco Kunst uit bij Uitgeverij Lemniscaat. Het boek voor alle leeftijden heeft kenmerken van een oud, sterk en sprookjesachtig zeemansverhaal vol verlangen, de zee en diepe geheimen. Universele thema’s in het boek zijn: eenzaamheid, zoektochten, mysterie en weeskinderen.

Kyra leeft ‘grootmoederziel’ verlaten op een eiland vol kleur. Ylan woont in een klooster vol woorden op een hoge klif van een grijs eiland. Beiden verlangen zij naar iets onbekends. En onafhankelijk van elkaar wagen zij de sprong in het diepe en vertrekken. Zullen zij erin slagen om antwoord te vinden op hun vragen, als er ook nog iets naar hen loert vanuit de diepte?

Meester-taalkunstenaar Kunst formuleert zijn zinnen zo wonderschoon dat de woorden erom vragen hardop voorgedragen te worden. Het ‘Vooraf’ is al geschikt om in te lijsten. Marco schuwt moeilijke woorden niet en beschrijft kleuren en situaties met aandacht en geduld. Na elk hoofdstuk volgt een kijkplaat waar je jezelf in kunt verliezen en geïmponeerd je hand over laat glijden. Auteur en illustrator Jeska Verstegen is, in dit schitterende boek, een symbiose aangegaan met Marco Kunst. De illustraties en het verhaal tillen elkaar tot grote hoogte op, tot daar waar leegte pijn doet. Om de lezer vervolgens gerust te stellen en uitgebannen woorden en verlo kleuren weer hun oorspronkelijke waarde terug te geven. 

‘Het touw en de waarheid’ staat zeer terecht op de Tiplijst van de Kinderjury 2024. Deze Tiplijst dient ter inspiratie voor de kinderen die uiteindelijk de Kinderjury vormen en het beste kinderboek kiezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Krista Feije