Martine Kamphuis werkt als psychiater en heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van mensen met gedragsstoornissen. Die vakkennis en ervaring verwerkt ze in haar boeken. Ze debuteerde in 2006 met de psychologische thriller Vrij, waarna meer thrillers volgden. Het meest bekend is haar trilogie met hoofdpersonage Wynona Post. Naast thrillers voor volwassenen schrijft ze ook spannende kinder- en jeugdboeken. De kliniek is het eerste deel van de reeks rondom de pas afgestudeerde arts Sanne Molenaar.

Vlak na haar afstuderen neemt Sanne een baan in een tbs-kliniek aan. Haar vriend Brandon heeft zijn twijfels over haar nieuwe werkomgeving en al snel blijken zijn bedenkingen terecht. Binnen de kliniek zijn machtspelletjes en intimidatie aan de orde van de dag en Sanne raakt verstrikt bij zaken waar ze helemaal niets mee te maken wil hebben. Ook privé heeft ze het niet gemakkelijk. Wie kan ze nog vertrouwen?

Het boek gaat veelbelovend van start. De proloog intrigeert direct en de korte hoofdstukken en de fijne, simpele schrijfstijl geven het verhaal vaart. De tbs-kliniek, waarbinnen het verhaal zich voornamelijk afspeelt, is een interessante setting voor een thriller. De lezer kan merken dat de auteur kennis heeft van de gang van zaken binnen een dergelijke kliniek en krijgt op die manier een intrigerende inkijk in het reilen en zeilen daarvan. Er is bijvoorbeeld aandacht voor thema’s als resocialisatie, de veiligheid van werknemers en de relatie tussen arts en patiënt.

Hoofdpersonage Sanne is sympathiek en er wordt veel aandacht aan haar en haar ontwikkeling besteed. Er wordt steeds vanuit haar perspectief verteld, waardoor de lezer zich goed in haar kan inleven. Ze maakt een duidelijke groei door naarmate het verhaal vordert.

De spanning in De kliniek is goed opgebouwd; er is een vrijwel constante onderhuidse spanning aanwezig. Kamphuis voert daarbij veel andere personages en verhaallijnen op, waardoor het verhaal blijft boeien en de ontknoping tot op het einde spannend is. De vele personages en verhaallijnen hebben echter ook een nadeel. De overige personages worden onvoldoende uitgewerkt en er gebeurt uiteindelijk te veel tegelijk, waardoor het verhaal wat onrustig aandoet. De auteur zorgt er duidelijk voor dat meerdere personen verdacht raken, maar op een gegeven moment vertonen vrijwel alle personages vreemd of verdacht gedrag en wordt de situatie wat ongeloofwaardig.

Al met al is De kliniek een intrigerende start van een nieuwe reeks. De setting waarbinnen het verhaal zich afspeelt is interessant en hoofdpersonage Sanne is uiteindelijk een sterk en sympathiek personage.

Reacties op: Intrigerende start van een nieuwe reeks

356
De kliniek - Martine Kamphuis
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken