Advertentie
    Laura Hebban Recensent

Johan Andersen is het pseudoniem van de Nederlander Jürgen Snoeren. Hij studeerde literatuurwetenschap, debuteerde eerder onder eigen naam met het fantasy tweeluik De demon van Felswyck en is naast schrijver ook uitgever. Dodenstoel is zijn thrillerdebuut over ex-commando en veiligheidsadviseur Eugène Hamer en Neli Panka, inspecteur bij de afdeling Zware Criminaliteit. Andersen heeft reeds aangekondigd dat er een tweede thriller met dit duo in de hoofdrol komt, waarin ook personages Esther, Melissa en DeWaal terugkomen.  

In Dodenstoel wordt inspecteur Neli Panka geconfronteerd met een gruwelijke dubbele moord. Daar lijkt het echter niet bij te blijven, want de moordenaar laat weten pas te zullen stoppen met moorden als zijn wraak compleet is en daagt de politie uit hem te stoppen. Samen met Eugene Hamer start Neli Panka de zoektocht naar de dader.  

Het verhaal start met een gruwelijke dubbele moord die tot in detail beschreven wordt, waardoor de lezer direct middenin het verhaal zit. Al snel blijkt dat Andersen een gedetailleerde schrijfstijl heeft en ondanks het feit dat het verhaal wellicht in wat minder woorden verteld had kunnen worden, zijn de vele details niet storend. Ook worden relatief veel personages opgevoerd, maar ieder personage heeft een eigen rol, waardoor deze prima uit elkaar te houden zijn. De lezer leert de personages langzaamaan kennen, maar deze worden uiteindelijk voldoende uitgewerkt. Hoofdpersonages Panka en Hamer vullen elkaar goed aan en vormen uiteindelijk een mooi duo.  

De spanning is goed gedoseerd. Al vanaf de eerste pagina is sprake van een zekere spanning, die bij vlagen toeneemt. Er is een mooie balans tussen spannende en minder spannende delen. Opvallend is dat de auteur al snel vrijgevig is met aanwijzingen naar de identiteit van de dader, welke Panka en Hamer overigens niet direct lijken op te merken. Ondanks deze aanwijzingen is echter niet volledig duidelijk of de lezer op het goede spoor zit en wat de achterliggende motieven zijn.  

Het verhaal zit solide in elkaar en wordt op zo’n manier gebracht dat de lezer als vanzelf mee gaat puzzelen. Echter, op bepaalde punten is het verhaal vrij complex, waardoor de lezer zijn aandacht er goed bij moet houden. Zo komen redelijk wat thema’s en onderwerpen aan bod, die niet allemaal even duidelijk worden toegelicht. De val van Srebrenica speelt bijvoorbeeld een tamelijk grote rol in het verhaal, maar hier wordt nauwelijks achtergrondinformatie over gegeven, waardoor het voor lezers die hier niet of minder bekend mee zijn, wat onduidelijk kan zijn.  

Dodenstoel is een origineel en sterk thrillerdebuut met interessante personages en is daarmee een veelbelovende start van een eventuele reeks rondom Hamer en Panka.

Reacties op: Origineel en sterk thrillerdebuut

103
Dodenstoel - Johan Andersen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker