Recensie De Weyward-Vrouwen

Leen Gilis 06 december 2024
3,5⭐️
"De Weyward-vrouwen" biedt een unieke kijk op de geschiedenis, met name de onderdrukking van vrouwen en hoe zij vaak ten onrechte als heks bestempeld werden. Het kadert belangrijke onderwerpen en beschrijft schokkende gebeurtenissen.

In het boek volgen we drie perspectieven van Weyward-vrouwen in verschillende tijden, die elk vreselijk behandeld zijn. Het boek toont dat, ondanks de veranderingen richting de moderne tijd, er nog steeds ruimte is voor verbetering. De vrouwen in dit boek zijn stuk voor stuk doorzetters die vechten tegen het onrecht dat hun is aangedaan, wat uiterst inspirerend is. Het is tevens mooi om te zien hoe de verhaallijnen in elkaar verweven zijn.

Een belangrijk aspect van het verhaal is de natuur. Elk personage heeft er een unieke band mee, en het is een element dat vaak terugkomt. De omgeving wordt dan ook steeds beeldend omschreven, net zoals de geuren en kleuren van de planten, en de geluiden van de dieren. Persoonlijk vond ik dit één van de beste elementen van het verhaal.

Toch voelde het soms alsof het verhaal korter had gekund. Zeker het middelste deel was wat langzaam en had gerust ingekort kunnen worden zonder aan betekenis te verliezen. Door de vloeiende schrijfstijl van Emilia Hart blijft het verhaal gelukkig wel vlot lezen. Voor je het weet, zit je weer in de spanning.

Een storend element is wel het gebrek aan triggerwarnings. Het boek wordt vaak als "prachtig" en "empowering" omschreven, maar het bevat zware thema's die mogelijk gevoelig liggen bij sommige lezers. De marketing omtrent dit boek schetst dus een ander beeld dan je kunt verwachten. De triggers omvatten onder andere meldingen van verkrachting (o.a. van een minderjarige), incest, mishandeling, geweld, ongewenste zwangerschappen, abortus, miskramen en vermeldingen van bloed.

Al met al is "De Weyward-vrouwen" een aanrader voor liefhebbers van historische fictie. Door het magisch-realistische aspect krijgt het boek een uniek karakter. Toch is het soms wat langdradig en kan het voor sommige lezers best heftig zijn. Desalniettemin ben ik benieuwd naar het volgende boek van Emilia Hart.

Meer recensies van Leen Gilis