Confronterend met enkele belangrijke levensinzichten
'Half His Age' was het eerste boek van Jennette McCurdy dat ik heb gelezen. Na alle hype die ik rond dit boek zag verschijnen, wilde ik weten wat er zo bijzonder aan was. En ik zal zeker nog meer boeken van haar lezen in de toekomst.
In dit boek volgen we Waldo. Zij voelt zich vooral eenzaam en onbegrepen. Haar moeder besteedt meer energie aan haar knipperlichtrelatie dan aan haar, en Waldo probeert de eindjes aan elkaar te knopen door zo hard mogelijk te werken. Wanneer het nieuwe schooljaar begint, krijgt ze les van Mr. Korgy en heeft ze het gevoel dat eindelijk iemand haar echt ziet. Ze wil hem gewoon krijgen, zelfs als ze zich daarvoor moet opdringen aan hem. Want hij lijkt de enige te zijn die haar begrijpt en haar ziet zoals ze echt is.
Vanaf de eerste bladzijde zat ik al in het verhaal, vooral door de vlot lezende schrijfstijl van McCurdy. De hoofdstukken zijn relatief kort en je vliegt dan ook echt door het boek heen. Ze brengt Waldo's gevoelens en gedachten krachtig naar voren, zelfs als deze soms heel verontrustend kunnen zijn.
Waldo is duidelijk een jong meisje met veel gewicht op haar schouders, en doorheen het boek worstelt ze veel met haar gevoelens voor Mr. Korgy. Wat ze doet om bij hem te raken is dan ook niet altijd oké, en sommige lezers zullen er mogelijk zelfs van walgen. Toch wordt haar personage krachtig neergezet en evolueert ze echt doorheen het verhaal. De manier waarop ze denkt is fascinerend; er waren ook wel herkenbare gedachten die de revue passeerden. Het boek confronteert je verder ook met onderwerpen zoals koopverslaving en armoede, en dit kwam echt heel sterk naar voren. De levensinzichten in dit verhaal maken het juist zo sterk.
De relatie zelf is een age-gap, en ik keur dan ook absoluut niet goed wat er gebeurt in dit boek. Toch werd het realistisch naar voren gebracht. Zo moest alles zo geheim mogelijk blijven, en kwam Waldo eerder op een tweede plaats na Mr. Korgy's gezin. Dit leidde op den duur dan ook tot de nodige spanningen tussen de twee personages. De seksscènes waren persoonlijk niet aan mij besteed, en er was zelfs één scène die me echt deed walgen. Dus ik snap zeker dat dit boek als disturbing beschouwd kan worden, aangezien het verhaal toch meerdere taboes naar boven haalt.
Kortom, 'Half His Age' is een boek dat je durft te confronteren. Het schrikt niet weg van moeilijk bespreekbare thema's, en daarin ligt de kracht van het verhaal. Het is een bijzonder boek en het is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar dat maakt het des te specialer. Ik ben dan ook zeer benieuwd wat Jennette McCurdy in de toekomst nog meer zal uitbrengen.