Speurtocht door de eerste mysteries van Sherlock Holmes
Dit boek neemt je mee op een speurtocht langs de eerste mysteries van Holmes en Watson, waar logica en humor hand in hand gaan. Deze versie van het boek benadert de zaken van Sherlock Holmes in chronologische volgorde. Het boek bevat de kortverhalen 'De Gloria Scott' en 'Het Musgraveritueel,' gevolgd door 'Een studie in rood.'
Toen ik begon met lezen, was ik geïntrigeerd vanaf de eerste bladzijde. De schrijfstijl van dit boek is uniek. De eerste twee kortverhalen worden verteld door Sherlock Holmes aan dr. Watson. Het zijn beide bijzondere cases, waarin het redenerend vermogen van Holmes direct in de kijker gezet wordt. Ze weten je als lezer meteen te intrigeren.
De twee kortverhalen zijn dan misschien wel niet enorm uitgewerkt, maar ze zijn spannend op hun eigen manier en zetten meteen de toon voor de rest van het boek. Het is duidelijk dat Sherlock Holmes een beetje een opschepper is, wat de nodige humor toevoegt. Zeker wanneer het verhaal 'Een studie in rood' begint, valt dit op. Daarin ontmoeten dr. Watson en Holmes elkaar voor de eerste keer, en de bijzondere eigenaardigheden van Holmes springen er meteen uit. Dit zorgt voor een interessante dynamiek tussen de personages.
Wanneer Sherlock Holmes een uitnodiging ontvangt van de politie om hen te helpen bij een vreemde zaak, is het dr. Watson die hem overtuigt die uitnodiging aan te nemen. Dit leidt tot een spannende zaak vol denkwerk. Er zijn ook grappige momenten waarbij ik echt luidop heb gelachen. De ontknoping van de zaak zelf was verrassend, maar ook heel logisch. De puzzelstukjes vielen echt in elkaar op het einde! Wat ook heel tof was, is dat we een kijkje krijgen in het verleden van de dader, en daardoor zijn motivatie ook echt kunnen begrijpen.
Toch had ik soms een beetje moeite met de perspectieven in het boek. Vooral bij 'Het Musgraveritueel' was ik langere tijd in verwarring. Ik moest echt de aanhalingstekens in de gaten houden om te begrijpen wie wat vertelde. Dit haalde de flow helaas wel uit het verhaal, maar ik begrijp dat dit bij de vertelstijl hoort. Ook toen bij 'Een studie in rood' het tweede deel ineens een ander perspectief volgde, was het even wennen. Dit neemt niet weg dat ik van het verhaal genoten heb, maar hierdoor las het boek niet altijd even vlot.
'Een studie in rood en andere vroege zaken' is een boek dat vele detective-liefhebbers zal weten te bekoren. Een echte klassieker waarin het deductieproces en het redeneren centraal staan. Met een vleugje humor brengt Sir Arthur Conan Doyle intrigerende verhalen die je aan het denken zetten. Ondanks dat het boek niet altijd even vlot las, heb ik ervan genoten!
Bedankt Uitgeverij Rainbow voor het recensie-exemplaar! (Dit beïnvloedt mijn mening echter niet).