Een uniek oorlogsverhaal dat me verraste
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Wat was ik benieuwd naar dit boek want hoe schrijf je een YA verhaal, gebaseerd op waarheidsgetrouwe feiten uit WO II dat niet te gruwelijk is?! Sels haalde inspiratie uit gebeurtenissen die zijn grootvader zijn overkomen en hem getekend hebben voor de rest van zijn leven.
Het verhaal kent een dubbel POV, enerzijds dat van zijn grootvader François tijdens de oorlog, en anderzijds dat van zijn mama en tante tijdens hun jeugdjaren. Zij zoeken verklaringen voor het soms vreemde gedrag van hun papa en vragen zich af waarom hij nog steeds een hekel aan Duitsers heeft. Serieuze gesprekken hierover zijn echter taboe; het gesprek wordt afgekapt of grappige anekdotes verhullen de duistere kant.
Het boek sluit mooi af met een krachtige en wijze boodschap die heel waardevol is...
Jammer genoeg heeft zijn grootvader die etappe op zijn levensweg gemist waardoor hij een schaduw met zich mee droeg en vreugdevolle gebeurtenissen onverwacht hun glans verloren.
Ik geraakte dit keer net iets moeilijker in het verhaal door de korte hoofdstukjes en de switch tussen de verhaallijnen. Ik ken Sels als een auteur die snel de spanning in een boek weet op te bouwen en dat miste ik hier enigszins. De zoektocht van de meisjes is even belangrijk als het verhaal van François terwijl ik me liever op het laatstgenoemde personage focuste.
Desondanks zit het boek goed in elkaar en leef je met zowel de meisjes als François mee.
Sels belicht een unieke kant want vaak wordt er gefocust op dwangarbeid owv krijsgevangenschap of je geloofsovertuiging. In dit boek ligt de focus net op het dagelijkse leven in België, bij een katholiek koppel die met de restricties probeert om te gaan en hun leven vreugdevol blijft omarmen en hoopvol is naar de toekomst. Een meerwaarde!
Bedankt voor het #recensieexemplaar @michael.sels
Bedankt voor het #recensieexemplaar @michael.sels