Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een ongewoon informatieboek over de raadselachtige okapi.

Leesfeest 11 augustus 2015 Specialist

Billenvlammen of kontenzon

‘Het is alsof ze, voor ze geboren werden, eerst in de rij voor een schilder zijn gaan staan. En dat die schilder ze toen een voor een met hun eigen zonnestralen heeft versierd.’

Heb je in een informatief boek weleens zo’n mooie poëtische zin over het achterste van een dier gelezen? Vast niet! ‘Stem op de okapi’ van schrijver Edward van de Vendel en tekenaar Martijn van der Linden is dan ook een ongewoon informatieboek. In negen delen maak je op een originele manier kennis met de okapi.

In deel één beschrijft Edward van de Vendel heel precies, in zinnen die zo uit een gedicht kunnen komen, het lijf van de okapi: de benen, de kont, het staartje, de vacht, de ogen, de wangen, de oren ‘als vaasjes voor bloemen’, de tong en de kuch, want ‘okapi’s maken nauwelijks geluid. (…) En het geluid dat ze misschien nog het vaakst maken is uche, uche’. Dan volgt er een deel met veelkleurige en soms gekke okapi-prenten van Martijn van der Linden. Grappig is bijvoorbeeld de okapi op de fiets! Deel drie verhaalt over de ontdekking van de okapi, en hoe de eerste okapi uiteindelijk levend in Europa aankomt om daar verder te leven in dierentuinen. Speciaal zijn de delen met liedjes en vijftien okapi-schilderijen die in de loop der jaren voor Edward van de Vendel zijn gemaakt door evenzoveel kinderboekenillustratoren. En dan zijn er de delen met interviews: met de stamboekhouder voor okapi’s, met Patrick van de Antwerpse Zoo over de geboorte van een okapi-baby en met okapi-verzorger Rob uit de Rotterdamse dierentuin Blijdorp. Twee jaar lang liepen de schrijver en illustrator met Rob mee en leerden via Kibibi, Kamina, Kheri, Kamba en Kitabu de okapi’s goed kennen: dat het solitaire dieren zijn, ‘dat betekent dat ze in de natuur bijna altijd alleen zijn’; dat ze hooi en rozenblaadjes eten en dat ze zich het liefst verstoppen.

‘Stem op de okapi’ is een boek, zoals je vaker informatieboeken zou willen lezen: bijzonder geschreven en mooi gemaakt. De liefdevolle beschrijvingen van Edward van de Vendel maken dat je het boek nog vaak zult herlezen. Opvallend is dat het boek niet één foto van de okapi bevat. Daarvoor in de plaats trakteert Martijn van der Linden je bladzijde na bladzijde op bijzondere en veelzijdige schilderijen. En hoewel de makers geprobeerd hebben alles te weten te komen over de okapi, zijn nog niet al hun vragen beantwoord. Want, waarom zit er boven de hoeven een kliertje waaruit wasachtige vloeistof stroomt? En wat is dat gekke geluid dat Kitabu maakte? Niemand weet het nog. En misschien blijft het wel altijd geheim. Okapi’s zijn niet voor niets raadselachtige dieren …!

Yvonne.

Als je houdt van ongewone boeken over dieren, dan kun je ook ‘We gingen achter de hamsters aan’ van Bibi Dumon Tak eens proberen!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Leesfeest