Er zijn boeken die je niet vertellen hoe je moet voelen, maar je uitnodigen om te voelen wat er is .
Durf van Liz Huisman is precies zo’n boek. Een prachtig en warm debuut dat helemaal past bij deze winterse dagen: koud in de setting, maar vol zachtheid, hoop en menselijkheid. Het gaat over durven: durven weggaan, durven blijven, durven voelen en durven je eigen verhaal aan te kijken.
We volgen Kek, die zich niet meer gezien voelt sinds de komst van zijn babyzusje en de verhuizing van Amsterdam naar een dorp dat niet als thuis voelt. Zijn ouders lijken alleen nog maar oog te hebben voor de baby en Kek vraagt zich af of hij er eigenlijk nog wel bij hoort. Op een koude dag is het genoeg: hij stapt op de fiets, terug naar de stad, terug naar zijn opa.
Dan botst hij letterlijk en figuurlijk op Harper, met haar hondje Tos. Ook zij draagt haar eigen verhaal en onzekerheden met zich mee. Wat begint als een vlucht, wordt een gedeelde reis. Samen trotseren ze kou, sneeuw en onverwachte ontmoetingen en langzaam ontdekken ze dat het leven niet altijd loopt zoals je had gedacht… en dat dat misschien ook gewoon goed is.
Wat Durf zo bijzonder maakt, is hoe het laat zien dat gebeurtenissen niet per se goed of slecht zijn. Ze gebeuren gewoon en wij geven er betekenis aan. Maar misschien is het leven vaak simpelweg zoals het gaat en is dat precies de bedoeling.
De illustraties van Anna Boterman zijn werkelijk prachtig. Ze verrijken het verhaal en geven ruimte aan stilte. Beeld en tekst vormen samen een geheel dat je als lezer omarmt.
Durf is een lief, spannend en betekenisvol boek over vriendschap, verandering en het vinden van je plek. Niet door alles te begrijpen, maar door het leven toe te laten zoals het komt. Een verhaal dat voelt als een warm dekentje.
Een aanrader voor kinderen vanaf groep 6, om zelf te lezen, samen te lezen of voor te lezen en om daarna nog even stil te zijn.