Een boek voor iedereen die zich al héél groot voelt… terwijl de wereld daar anders over denkt

leesgemotiveerd 29 december 2025
Wat een leuke toevoeging in de Tijgerlezen-serie! Ik ben Guus van Anke Kranendonk is precies zo’n boek waar beginnende lezers grootse leeszin van krijgen: grappig, een beetje spannend en heerlijk herkenbaar voor iedereen die zich al héél groot voelt… terwijl de wereld daar anders over denkt.

Guusje, of Guus zoals ze liever genoemd wil worden, is de jongste thuis. Volgens haar broers Doperwt en Peer is ze nog een baby, en ook haar ouders sturen haar steeds als eerste naar bed. Maar Guus wéét het zeker: zij is groot en stoer. En grote, stoere kinderen doen grote, stoere dingen. Zoals… een boek lezen dat eigenlijk voor grote broers is.
Stiekem neemt ze een spannend verhaal mee over ridder Raaf en een gevaarlijke beer. Als ze dát kan lezen, dan móét iedereen wel zien hoe groot ze is. Toch?

Maar dan hoort Guus ineens iets in haar kamer… Staat die beer er echt? Of gebeurt er iets anders?

Wat dit boek extra leuk maakt, is het verhaal-in-het-verhaal: terwijl Guus leest, lees jij als lezer mee. Door verschillende lettertypes, kleuren en illustratiestijlen is dat voor beginnende lezers heel duidelijk én speels gedaan. Zo ontdekken kinderen niet alleen een spannend verhaal, maar ook wat boeken met je kunnen doen: hoe ze je laten huiveren, lachen en even iemand anders laten zijn.

De illustraties van Marijke Klompmaker zijn levendig, grappig en soms nét spannend genoeg.

Doordat er met emoties, lettergroottes en details gespeeld wordt, blijft het boek prikkelen. En ondertussen sluipen thema’s als groot willen zijn, serieus genomen worden en jezelf durven zijn vanzelf het verhaal in; licht, herkenbaar en zonder zwaar te worden.

Ik ben Guus is een vrolijk, slim en toegankelijk leesboek dat perfect past bij beginnende lezers die houden van humor, spanning en een tikje bravoure.

Aanrader voor lezers vanaf 7 jaar.

Meer recensies van leesgemotiveerd