Een hersenblazend boek

leesgemotiveerd 20 augustus 2025
Hé Sem,

Wat was het fijn om via jouw brieven een kijkje in jouw hoofd en hart te krijgen. Juist omdat je voor jezelf schreef, zijn je brieven open, eerlijk en vol gevoel. Binnen no time had ik je verhaal uit.

Wat begon als een wifiloze week veranderde in iets veel groters: een zoektocht naar jezelf, je vriendschap met Kes (voorheen Cas), je plek in je familie én hoe om te gaan met Valentijnsdag: de dag waarop je het liefst geen Valentijn wil zijn.

Jouw twijfels, gedachten en observaties zijn zó herkenbaar voor velen. Je laat zien hoe ingewikkeld het soms is om jezelf te zijn in een wereld die snel oordeelt, maar ook hoe mooi het is als je mensen om je heen hebt die je steunen. Wat fijn dat je oma je de juiste inzichten kon geven. En wat fijn dat je jezelf kunt zijn bij je vrienden en dat die er voor jou zijn.

De briefvorm past perfect bij jouw verhaal. De Engelse uitdrukkingen zorgen voor de nodige humor. Door de muzikale vibes krijgen ook de verhalen uit het verleden van je familieleden een plekje in jouw verhaal. En al moest ik even wennen aan het gebruik van ‘hen’ en ‘hun’, het liet me zien hoe belangrijk taal is voor wie je bent. Dit alles zorgt ervoor dat jouw brieven voor herkenning, troost en inzichten zullen zorgen bij de lezers vanaf ongeveer 12 jaar.

Wat ik ook heel tof vond in je verhaal is dat je laat zien wat een boek voor je kan betekenen. Hoe Stans een voorbeeld voor je was. Ook haar verhaal is het waard om gelezen te worden! Dat is precies wat verhalen en boeken doen: spiegels en ramen vormen. Daarom is het zo waardevol om al die verhalen tot je te nemen.

Dank je wel voor jouw verhaal. Het is warm, grappig, eerlijk, ontroerend en troostrijk. Met als mooie boodschap ‘Je bent wie je bent en dat is goed’. Een hersenblazend boek.

Liefs,
Janneke