Politiek saai? Echt niet!
Wie is de baas? van Arwen Kleyngeld is zo’n boek dat bewijst dat politiek overal is, en dat je er dus ook alles over kunt begrijpen als iemand het maar goed uitlegt. En dat gebeurt hier!
Dit toegankelijke non-fictieboek neemt kinderen mee in de wereld van Nederlandse, Europese én wereldpolitiek, maar doet dat op een manier die licht, grappig en superduidelijk blijft. Geen droge kost, maar herkenbare voorbeelden, echte verhalen en verrassende weetjes die laten zien dat politiek niet alleen in Den Haag gebeurt, maar ook gewoon bij jou thuis, op school of zelfs bij een concert van Taylor Swift.
Lastige begrippen? Die worden uitgelegd met taarten, ijsjes en andere slimme vergelijkingen.
Je leest over veel meer dingen, zoals:
* verkiezingen en hoe stemmen écht werkt
* het stemmen op een geit als burgemeester
* debatteren en overtuigen
* de rol van liefdesbrieven in de politiek
* het ontstaan van ons politieke stelsel
* waarom we het over links en rechts hebben (hallo Franse Revolutie!)
* het gebruik van ‘kerstboomtaal’
* wat bepaalde huidige bestuurders in hun land teweegbrengen (heel actueel!)
* waarom in Engeland de deur van het Lagerhuis voor de neus van de koning(in) wordt dichtgeslagen
En dat is nog maar een greep!
Wat dit boek extra sterk maakt, is de visuele ondersteuning. De grappige, heldere illustraties en infographics van Melanie Drent helpen enorm. Ze maken ingewikkelde onderwerpen overzichtelijk en soms zelfs hilarisch. Daardoor blijven dingen niet alleen beter hangen, maar worden ze ook echt begrijpelijk.
Wie is de baas? laat zien dat politiek niet iets is “voor later”, maar iets waar kinderen nu al mee te maken hebben. Het maakt nieuwsgierig, geeft woorden aan grote onderwerpen en nodigt uit om zelf mee te denken en mee te praten.
Een must-have voor de bovenbouw: perfect voor in de klas bij burgerschap én onmisbaar in de schoolbibliotheek. Een boek dat laat zien: politiek is van ons allemaal.
Je leest over veel meer dingen, zoals:
* verkiezingen en hoe stemmen écht werkt
* het stemmen op een geit als burgemeester
* debatteren en overtuigen
* de rol van liefdesbrieven in de politiek
* het ontstaan van ons politieke stelsel
* waarom we het over links en rechts hebben (hallo Franse Revolutie!)
* het gebruik van ‘kerstboomtaal’
* wat bepaalde huidige bestuurders in hun land teweegbrengen (heel actueel!)
En dat is nog maar een greep!