Lieveling — Kim van Kooten

lfvanyperen 16 augustus 2025
Trigger warning: misbruik.

Lieveling is een hartverscheurend verhaal over Puck, een jong meisje dat met haar moeder verhuist naar een kapitale villa in Zwijndrecht en daar te maken krijgt met de duistere kanten van haar nieuwe omgeving. Puck wordt ‘lieveling’ van de man van haar moeder, en het verhaal schetst hoe ze zich verhoudt tot deze complexe, gevaarlijke situatie. Het is emotioneel, indringend en soms moeilijk om te lezen.

Ik vond dit een heel verdrietig verhaal over een meisje dat een stabiel netwerk mist. Ik voelde me echt boos en gefrustreerd tijdens het lezen, natuurlijk op haar stiefvader, maar ook haar moeder en de andere personages uit Pucks leven. Ze blijken allemaal op hun eigen manier niet in staat de liefde te geven die Puck (en ieder kind) verdient. Het taalgebruik en de schrijfstijl vond ik soms wat plat, met veel grove woorden, maar het paste wel bij de wereld waarin Puck leefde. Ondanks het zware thema las het boek vlot weg.

Meer recensies van lfvanyperen